Община Шумен и Продуцентска къща Файв Стар Медиа Груп ще представят утре, 27 септември от 17.00 часа в концертната зала на НЧ „Добри Войников-1856“. художествено-документалния филм „Шумен: Тук ще бъде България”. Филмът е част от поредицата „Световните градове на България“, която се излъчва по БНТ и други телевизии в страната и чужбина, съобщиха от общинския пресцентър.

Лентата е с продължителност 45 минути и е епична картина за историята на един от най-древните български градове и увлекателен разказ за многопластовата история на Шумен. Творбата разкрива значението на града в националната ни история и как България тласка развитието на европейската култура и духовност чрез своите старопрестолни столици Плиска и Преслав.

Сценарист и режисьор е Степан Поляков, консултант на продукцията е Бисер Банчев от Института по балканистика. Филмът е заснет през лятото на 2022-а с най-модерна кинотехника и публиката ще има възможност да види Шумен по един различен начин.

Според създателите на филма основният критерий един град да влезе поредицата „Световните градове на България“ е той да е променил по някакъв начин историята на Европа и света.

ШУМ.БГ