Проект „Споделени пространства - Сдружение "Гайтани" и Layout Bulgaria“, Договор № LI159-123/ 2021 г. се осъществява с финансовата подкрепа на НФ „Култура“ по програма "Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство 2021"

През 2021 г. Сдружение „Гайтани“ кандидатства пред НФ „Култура“ с проект „Споделени пространства - Сдружение "Гайтани" и Layout Bulgaria“. В края на годината проектът беше одобрен и през месец декември 2021 г. бе подписан договор за безвъзмездно финансиране по програма "Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство 2021". 

Цели на проекта:

Сдружение „Гайтани“ има за цел да изследва, опазва, развива и популяризира фолклора и танцовото изкуство в гр. Шумен, страната и извън нея, да обучава деца, младежи и възрастни в танцово изкуство.

  1.  Дигитализиране дейността на Сдружение „Гайтани“ за предлагане на безплатни културни продукти и услуги, свързани с автентичното фолклорно танцово изкуство, чрез разработване на интерактивна интернет страница.
  2.  Популяризиране на локално нематериално културно наследство, типично за Шуменския регион.
  3. Привличане на нови публики и дълготрайно ангажиране на младите хора с културна дейност.
  4. Създаване на съвместен продукт - видеоклип с младежите от Layout Bulgaria - „Фрийрън клуб“ гр. Шумен.
  5. Поставяне на Концерт-спектакъл съвместно с младежите от Layout Bulgaria - „Фрийрън клуб“ гр. Шумен по повод 33 год. активна дейност на ДТА „Пъргавелче“.

Описание

За постигане целите на проекта бе осъществено партньорство с група от 14 младежи от Layout Bulgaria - „Фрийрън клуб“ гр. Шумен. С тях е създаден нов съвместен продукт – видеоклип, който ще бъде представен за първи път пред публика на концерт-спектакъла по случай 33 години активна сценична дейност на ДТА „Пъргавелче“ и 5 години от създаването на „Фрийрън клуб“ гр. Шумен. Той ще се състои на 15 октомври 2022 г. в зала „Арена Шумен“, от 18 ч.

За дигитализиране дейността на Сдружението бе създадена интернет страница - http://gaitani-bg.com. Там са обособени секции за предоставяне на онлайн обучителни сесии за провеждане на репетиции с всички възрастови групи по график при възникнали кризисни ситуации и невъзможност за провеждане на физически репетиции.

След приключване на дейностите по проекта е предвидено популяризиране на непознати, автентични за шуменския край хора - „Ойса“, „Куцата“, „Изхвърли кондак“ и др. Те са издирени, описани и систематизирани от създателя на ансамбъл „Гайтани“ – хореографа Чавдар Чанов. Хората ще бъдат разучени и изиграни от танцьори от ансамбъла, като в същото време ще бъдат заснети и качени в специална секция в интернет страницата. Към тях ще се разработи и самоучител с обяснения за стъпките на всяко хоро, като по този начин посетителите на страницата ще имат възможност да го разучат самостоятелно. Така ще бъде осигурена устойчивост на резултатите от проекта.

Резултати

  • Интернет страница на ансамъбла: http://gaitani-bg.com
  • Дигитализиране дейността на Сдружение „Гайтани”.
  • Непрекъснат процес на репетиции на групите за народни танци.
  • Предоставена възможност за семейни занимания в онлайн и офлайн среда.
  •  Дигитализиране и популаризиране на автентични хора от шуменския край.
  • Популяризиране на локално нематериално културно наследство.
  • Създаване и популяризиране  на видеоклип, съвместно с младежте от Layout Bulgaria - „Фрийрън клуб“ гр. Шумен.
  • Провеждане на Концерт-спектакъл по повод 33 години активна дейност на ДТА „Пъргавелче“.

Бюджет: Безвъзмездна финансова помощ от НФ „Култура“ в размер на 14 000 лв.

Продължителност: 1 ноември 2021 г. – 30 ноември 2022 г.

Концерт: 33 години Детски танцов ансамбъл „Пъргавелче“ - На 15 октомври 2022 г. от 18:00 ч. в зала „Арена Шумен“. Вход свободен с пропуски /раздават се в НЧ „Добри Войников“/

За ансамбъла

Детски фолклорен ансамбъл „Пъргавелче“ започва своята дейност още през 1989 г. към СОУ „Васил Левски“ гр. Шумен. През 1999 г. се учредява Сдружение с нестопанска цел „Гайтани“ и детския ансамбъл преминава към него. Днес, любителите танцьори в него са разпределени в два ансамбъла и клуб за хора: деца на възраст между 6 и 13 години танцуват в Детски танцов ансамбъл „Пъргавелче“, младежите – от 14 до 19 години танцуват във фолклорен танцов ансамбъл „Гайтани“, а другите непрофесионални танцьори са на възраст от 20 до 70 години и танцуват в клуба за изучаване на автентичен фолклор. Общо членовете наброяват 180 души, 100 от които са деца. Към концертния състав има и оркестър от 7 музиканти. Артистичен директор и хореограф е Чавдар Чанов, Председател и хореограф - Роза Чанова и помощник хореограф – Димитър Димитров. В репертоара на ансамбъла са включени песни, танци и драматизирани обичаи от региона на гр. Шумен, Добруджа и други етнографски области на България. В по-голямата си част те са издирени от хореографа Чавдар Чанов, като са описани и пресъздадени в репертоара на ансамбъла.

За изминалите години танцовият състав “Пъргавелче” е донесъл на своя град и страната си много награди в областта на фолклорното танцово изкуство. Участвал е във фестивали в страната и в чужбина: Украйна, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония, Черна гора, Турция, Италия, Полша, Беларус, Чехия и др.

 

Платена публикация