Родители на деца, спортуващи в зала „Плиска“, започнаха подписка за премахването на бариера, с която не се допуска влизането на автомобили към централния вход на комплекса.  За ден са събрани вече 60 подписа, като след това искането на родителите ще бъде внесено в община Шумен.

Бариерата е поставена преди около две седмици от Общинското предприятие „Общински жилища и имоти“, което е стопанин за спортните зали. Тя ограничава достъпа до залите по волейбол, баскетбол, хандбал, художествена гимнастика и фехтовка.

Сега родителите паркират автомобилите си на поляната край залата, където няма осветление. Там и мястото е ограничено и когато започнат интензивни тренировки, което ще стане от началото на следващата седмица, се очаква стълпотворение от хора и коли. Опасенията на родителите са от това, че около залата е тъмно, а сега и по-опасно заради промененото движение на автомобилите.

„При нас практиката е такава, родителят идва с автомобил, например, оставя детето на тренировка, но не стои да го чака, а идва след определения час и си го взима. Като това досега ставаше като се спираше до входа на залата“, обясни Марийола Спасова.

Тя допълни, че притесненията на родителите са свързани още и с това, че от тренировка децата излизат „затоплени“, а през предстоящите студени месеци ще трябва да преминават разстоянието от залата до поляната или до съседните паркинги на хипермаркетите, което може да засегне здравето на децата.

Управлението на бариерата се извършва от служител на "ОЖИ", който обаче има и други задължения – като да почисти след тренировки залата, и не може да бъде намерен постоянно на входа. От паркоместата през залата пък сега могат да се възползват само треньори. Вчера при проверка на репортер на ШУМ.БГ пред входа имаше само една кола на треньор, а занимания имаше в три от залите.

Бариерата вече е станала и причина за инцидент. При опит да направи маневра на заден ход кола се е ударила в препятствието, поради факта, че е тъмно, а след удара е изтръгнат постамента на бариерата.

Директорът на ОП „ОЖИ“ Пламен Инджев отказа да отговаря на въпроси на ШУМ.БГ, като насочи към пресслужбата на общината.  

ШУМ.БГ