4 политически сили ще имат депутати от Шумен в 48-то Народно събрание, стана ясно днес от решение 1547 на Централната избирателна комисия.

Системата за разпределение на мандатите Хеър-Ниймайер е отредила за Шумен по две места за ДПС и ГЕРБ и по едно за Продължаваме промяната и БСП за България.

Имената на избраните народни представители ще бъдат обявени по-късно, защото кандидатите, които са избрани от повече от един изборен район, имат законов еднодневен срок да заявят пред ЦИК от кой изборен район желаят да станат депутати. Също така те могат и да се откажат от мястото си в полза на следващ в листата.

Първите двама от листата на ДПС са Мустафа Карадайъ и Хамид Хамид, а в тази на ГЕРБ - Красимир Вълчев и Илтер Бейзатов. Водачи на листите на Продължаваме промяната и на БСП за България са съответно Николай Денков и Иван Иванов.

Трима от водачите на листи в Шумен оглавяват по още една листа в друг район - Мустафа Карадайъ в Кърджали, Красимир Вълчев - в Стара Загора, Иван Иванов  - в Русе. Николай Денков от Продължаваме промяната пък е втори в листата на партията в 23-ти МИР-София.

Припомняме, че в 30-ти Шуменски многомандатен изборен район най-висок процент на извънредния вот в неделя получи ДПС - 26,03%. На второ място бе ГЕРБ с 23,75%, следвани от Продължаваме промяната с 16,69% и БСП за България с 9,32%.

ШУМ.БГ