Варненският апелативен съд потвърди домашния арест на 18-годишния Жечко Кюркчиев, който на 28-ми септември уби при катастрофа 22-годишна жена до магазин Практикер. 

Мярката за неотклонение, наложена от съда в Шумен миналия петък, бе обжалвана от Окръжната прокуратура.

От пресслужбата на Апелативна прокуратура съобщиха, че в днешното съдебно заседание прокурорът в представил заключения по две съдебно-химически експертизи - на биологични проби и на устройството, с което е направен първоначалният тест. По нито един от обектите не са установени наркотични вещества. Въпреки това, представителят на Апелативната прокуратура настоял спрямо Жечко Кюркчиев да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение, заради изключително високата обществена опасност на деянието. Според държавното обвинение, Шуменският окръжен съд не е взел предвид поведението му като водач на ПТП, а именно, че е шофирал е през почти целия ден, а в момента преди произшествието - със скорост значително над ограниченията, отклонил е вниманието си непосредствено преди инцидента.

Припомняме, че при инцидента на кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“ до Практикер загина 22-годишната Светомира Станчева, друга млада жена пострада сериозно. Пробата му с дръг чек се оказа положителна за амфетамин. На следващия ден от прокуратурата в Шумен заявиха, че колата, управлявана от Жечко Кюркчиев, се е движила с над 90 км/ч. При гледането на мярката му за неотклонение в Шумен миналия петък стана ясно, че кръвната проба на Кюркчиев е чиста и той не е употребил наркотици преди да седне зад волана. Това бе и една от причините съдът да му наложи по-леката мярка „домашен арест“, вместо исканата от прокуратурата „задържане под стража“.
В нощта преди съдебното заседание пък колата на Кюркчиев мистериозно пламна на охраняемия паркинг на МВР в Царев брод.

Към момента на 18-годишния младеж е повдигнато обвинение за нарушения на правилата за движение по пътищата: управлявал лек автомобил със скорост значително надхвърляща разрешената, след употреба на наркотични вещества и навлязъл в кръстовище с кръгово движение без да пропусне намиращия се там лек автомобил. В резултат допуснал ПТП и по непредпазливост причинил смъртта на един човек и средни телесни повреди на друг.

ШУМ.БГ