3 години  и 6 месеца в затвора ще лежи 27-годишен мъж, седнал зад волана след употреба на алкохол и причинил смъртта на 17-годишно момиче при автомобилна катастрофа, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

Инцидентът стана на 9-и февруари м.г. на пътя между селата Никола Козлево и Цани Гинчево.

Предишния ден 25-годишният тогава С.Й. и 17-годишното момиче от Цани Гинчево били на купон в съседното село Никола Козлево. Там всички пили алкохол. Малко след 2,00 часа през нощта С.Й. седнал зад волана на своето Пежо 607, а момичето се качило до него.  

Мъжът карал бързо, със скорост по-висока от максимално допустимата. На завой изгубил и се забил в крайпътно дърво. Момичето било откарано в болница с черепно-мозъчна травма, като лекарите не успели да я спасят.

От заключението на съдебно–химичната експертиза, направена след инцидента, станало ясно, че към момента на ПТП-то, обвиняемият бил в пияно състояние с концентрация на алкохол в кръвта от 0,7 промила. С.Й. бил правоспособен водач към момента на инцидента, но многократно санкциониран за нарушения по ЗДвП.

Освен че ще лежи в затвора 3 години и половина при общ режим на изтърпяване, подсъдимият ще бъде без книжка следващите 5 години. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд Варна.

Случаят е от редките, в които съдът налага ефективна присъда за причиняване на пътен инцидент по непредпазливост.

ШУМ.БГ