Слава Богу не съм участник в този филм, или сериал, не знам как да го нарека. Беше поискано съдействие от полицията. Нямаме информация в дълбочина. С тези думи служебният министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира пресконференцията на прокуратурата от вчера. На нея бяха съобщени данни за подготвяни от престъпна група убийства на главния прокурор, на медиен издател и висш полицай. Гешев коментира, че това била "завладяната държава", а изнесеното показвало организирана атака на мафията срещу държавата.


"Жанрът на филма за мен е мелодрама. Не мога да си представя как главният прокурор, който има толкова правомощия да се защити, може да е жертва", каза още Демерджиев. В отговор на въпрос той уточни, че в МВР няма достатъчно информация, за да се каже дали съществува описаната от прокуратурата организация за "овладяване на държавата".


"Ако се говори, че има завладяна държава, МВР не е част от нея. МВР не е завладяно. Няма влияние върху МВР, което да ни пречи да изпълняваме функциите си. Не мога да си представя как някой може да завладее прокуратурата", обясни Иван Демерджиев.


Според министъра главният прокурор драматизира излишно. Той се оплака, че за пореден път МВР трябва да охранява хора, за които се смята, че са заплашени, а тази бройка в последните месеци набъбнала твърде много.


Иван Демерджиев обяви, че е поставил задача на регионалните дирекции всички хора с прякори да са обект на сериозна оперативна работа. Той обаче уточни, че арести може да има, когато се съберат доказателства за престъпления.


Демерджиев обяви, че се проверява публикация на сайта "Бърд", според която началникът на отдел "Убийства" в дирекция на полицията работил за Христофорос Аманатидис - Таки. Той даде да се разбере, че се проверяват всички сигнали от граждани и медии за полицаи, които не изпълняват служебните си задължения.


Попитан, дали има данни чужди държави да се опитват да диктуват решенията на политици, министърът обяви, че тези твърдения трябва да се проверят от ДАНС.


В коментар за готвените опити за купуване на гласове, Иван Демерджиев каза, че полицията работи по-активно, но активизиране има и сред тези, които се опитват да подпомогнат победата на една или друга партия. До момента се работи по над 190 сигнала за такива случаи, има и 13 досъдебни производство, обобщи министърът.


По повод очакванията да има нов списък по закона "Магнитски" Демерджиев каза: "Каузата ми е да имаме разработки по всички, които попаднат в Магнитски 3. Не ни трябва Магнитски 3 или 4, а работа".

Дневник