Ескалираща тенденция на проблеми и атаки срещу български институции в Северна Македония и липса на сигнал, че българите скоро ще намерят своето място в македонската конституция - така вицепрезидентът Илияна Йтова и служебният министър на външните работи разчетоха събитията в югозападната ни съседка от последните дни.

Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония вчера излезе с негативно становище относно използването на името на Иван Михайлов от страна на сдружение Културен център "Иван Михайлов" в Битоля. Същевременно, Централният регистър в Северна Македония съобщи, че е приел решение, с което искането за съгласуване на името от страна на сдружение "Цар Борис III" от Охрид също е отхвърлено. Отделно от това, преди дни бе взломен Българският културно-информационен център в Скопие. По него имаше материални щети и липсваше част от компютърната техника вътре.

"Не виждам никакъв сигнал и знак за това, че скоро българите в Северна Македония ще намерят своето място в македонската конституция. Имам усещането, че се прави целенасочена кампания, за да се предотврати записването на нашата общност в основния закон на Република Северна Македония", коментира Илияна Йотова и добави, че това е изрично записано условие, за да може да се състои първата междуправителствена конференция и да започнат същинските преговори за влизане в ЕС.

Приемането на "френското предложение" от страна на Република Северна Македония беше последната позитивна стъпка в процеса на присъединяване и преговори на страната към ЕС, смята вицепрезидентът, според която всички действия след това са връщане назад. Йотова, заедно с министър Милков присъства на представянето на програмата за честванията на 30-ата годишнината от членството на България в Международната организация на Франкофонията.

По думите на вицепрезидента, цитирани от БТА, съвместната историческа комисия не работи или нейната работа става все по-безсмислена и формална. "Дори малките първоначални консенсуси, които бяха постигнати по отношения на определени исторически събития, нямат никакви последствия. Нито има промяна в учебниците, за която българската страна настояваше, нито за останалите претенции на България, които са написани в съвместния протокол", обясни тя.

Всички събития след "френското предложение" - от палежа на клуба в Битоля до посягането на българската културна институция - всички тези действия са оставени от македонските власти без последствия, каза Илияна Йотова и отбеляза, че РСМ също има културна институция в София. "Няма нито едно наказание, всички заподозрени са на свобода. Няма нито един знак, че правителството в РСМ иска да сложи спирачки пред този невъобразим език на омразата, който продължава да се лее в РСМ по отношение на всичко българско, както и конкретни решения за, както те казват, криминални прояви", коментира вицепрезидентът.

Ако тези криминални прояви са толкова чести, как си представя РСМ своето бъдещо членство в ЕС, попита Йотова. Тя уточни, че една от най-важните глави в преговорния процес е борбата с престъпността и корупцията. "Очевидно, ако тя е през ден, ще имат много сериозни проблеми", допълни вицепрезидентът.

"Задавам един реторичен въпрос - дали върховният представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел, който предприе обиколка в Албания и Република Северна Македония, както и комисарят по политиката на добросъседство и разширяването Оливер Вархей ще бъдат запознати с това, че вандалски беше нападнат културният институт на България - на европейска държава, член на ЕС - и какъв ще бъде отговорът от страна на европейските институции", коментира Йотова. Според нея няма как те да не бъдат запознати с този факт.

"Много бих искала да зная дали в днешните им изявления и пресконференции, които предстоят в РСМ, този въпрос ще бъде засегнат и как те виждат по-нататъшния път на преговорите при подобна ситуация и отношения с нашата страна", каза още Илияна Йотова.

Дир.бг