След малко повече от 24 часа отлагане срещата между номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел и лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) все пак се проведе в зала "Запад" на Народното събрание.

На масата срещу Мария Габриел седнаха Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Николай Денков, Христо Иванов и Владислав Панев. От страна на ГЕРБ-СДС първоначално се появиха Десислава Атанасова, Деница Сачева, Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Делян Добрев, а близо един час след началото на разговори в залата дойде и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Мария Габриел благодари на ПП-ДБ, че срещата се състои. "Ключовата дума е диалог, само с него може да се гради доверие между партньори, каквото вярвам, че очакват българските граждани. За да се случи каквото и да било, България има нужда от работещо правителство", заяви тя.

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС отново изброи 10-те точки от плана си за бъдещо управление и препотвърди, че първото нещо, което ще направи министърът на правосъдието в неин кабинет, ако се стигне до такъв, ще е да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт.

"Търсим основа за работещо проевропейско правителство с ясни цели и механизми за постигането им. Тази рамка търпи промени и оставаме отворени за този диалог. Виждам възможност за екип в България. Нека излезем от порочния кръг, да преодолеем различията. Диалогът не цели веднага и само общото, а да бъдат зададени трудните въпроси, за да е стабилна основата. Вярвам, че каузата ни е една - България", заяви в началото на разговора номинираната за министър-председател.

По думите й е необходимо да се засили чувството за сигурност в българските граждани.

Първи думата от ПП-ДБ взе съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който благодари за поканата за разговори и добави, че са запознати с десетте точки и са ги прегледали внимателно.  

"Виждаме, че много от нашите приоритети в общата програма, са заложени в тези десет точки. Целта на нашата среща е в някои от тези 10 точки да влезем в малко по-голям детайл и едно ниво навътре, за да се запознаем с вашите виждания. Няма да са в точния ред, в който вие изброихте, затова първо ще дам думата на Атанас Атанасов по темата сигурност", заяви Петков.

"Всички сме загрижени за състоянието на държавата и всички искаме да преодолеем политическата криза, дано успеем. Най-голямото предизвикателство в момента в света е войната в Украйна", започна съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов и попита дали правителство на Габриел би доставяло военна помощ на Украйна.

Мария Габриел отговори, че позицията е за пълна солидарност с Украйна. 

"Трябва да покажем пълна подкрепа. Когато казваме, че искаме проевропейско правителство казваме, че искаме да участваме в общата позиция. Има решение на парламента. За да може да се отговори подобаващо на тях, правителството трябва да е с ясно изявена позиция. За законопроектите - трябва да ги прочета. Обичам да чета. Решенията не се взимат от един човек. Каквито и законопроекти да има, ако служебното правителство продължи да работи, знаете какъв е сценарият", добави тя.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отправи към Мария Габриел въпроси по отношение на правосъдната реформа и казуса с оставката на главния прокурор.

"Хората виждат безнаказано беззаконие и нагла корупция. Това ерозира доверието им в институциите и на това дължим политическата криза", заяви Иванов. Той изтъкна, че не може да се говори за съдебна реформа без да се направи конституционна такава.

Мария Габриел му отговори, че за да се говори за конституционна реформа има много работа, свързана с МС, министъра на правосъдието и Народното събрание, и затова от ГЕРБ-СДС търсят подкрепа от други партии.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък допълни, че е важно колко ще е дълъг животът на 49-ия парламент, защото ако е ограничен и първият мандат не бъде реализиран, каквито и намерения да имат в партията, няма да бъдат осъществени. 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев зададе въпросите на коалицията към Мария Габриел по отношение на финансовата политика, като засегна и казуса с Панаира в Пловдив. Той се поинтересува латиноамериканската или европейската философия е по-близка до тази, която би следвала политиката на Габриел. В отговор номинираната за премиер бе категорична, че нейно правителство би следвало европейския модел.

Мария Габриел заяви, че не би толерирала никакви корупционни практики. Не мисля, че един човек трябва да казва какво да се случва. Важно е да има уважение, би ми се искало да запазим добрия тон, призова тя.

Последва размяна на реплики между двете преговарящи групи, основно по темата за бюджетния дефицит. Асен Василев засегна и темата за бюджет 2023, като обясни, че в проектобюджета на служебния кабинет има редица грешки, които Габриел ще трябва да поправи, ако стане премиер.

Депутатът от ПП-ДБ и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев акцентира, че цената на електроенергията пада, което връща сектора в неизгодна позиция, а страната се превръща в нетен вносител на електроенергия. 

Последен взе думата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Не от неуважение закъснях. Исках да видите, че ГЕРБ не е лидерска партия, а че е равностойна на вашата. , За да може да се види, че в ГЕРБ има достатъчно хора, които да могат сами да водят преговори. Чухме няколко пъти да се споменават отделни решения, които се изваждат сега като в предизборна кампания. Завършекът на тази среща е, че имаме толкова много общи неща, че е грехота да не ги свършим. Аз не с шега и закачка съм казвал - защо Асен Василев да не е финансов министър? През август месец ние няма да можем да си съберем избирателните комисии. И тогава ще водим същите разговори, но с изпуснати финанси", заяви той.

Той призова лидерите на ПП-ДБ да преспят една нощ и да помислят.

"След това ние ще намерим решение - добро или лошо. Но мисля, че по-лошо от 2 години служебни правителства няма. Виждате нервите, които днес от ЮАР се появиха (Борисов визира изявлението на президента Румен Радев, който е на визита в Република Южна Африка - бел.ред). Ще проиграем голям шанс, не се заблуждавайте всички, че избирателите ни предпочитат избори или други формати", допълни лидерът на ГЕРБ.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков му благодари и изтъкна, че точно в този формат се провеждат истинските разговори.

"За да може едни решения да се вземат, ние трябва да видим как човекът зад тях реагира преди да се довери една цяла държава на него. Има значение дали можем да водим нормален диалог за решенията и е много важно дали сме последователни и принципни. Когато имаш ясно поет ангажимент на база на джентълменска уговорка, трябва да се спазва. Нашият голям проблем е, че си нямаме доверие. И вие на нас, и ние на вас. И е лъжа, че си имаме доверие на база на няколко разговора. Това става на база на спазени уговорки", обясни Петков.

Борисов го увери, че уговорките и поетите ангажименти ще бъдат спазени. Въпреки това Кирил Петков отново припомни, че коалицията има взето решение да не подкрепя кабинет с мандата на ГЕРБ.

"Само да заключа, за да е ясно - ние имаме решение на органите, че няма да подкрепим първия мандат. Но това, което днес се случи, искаме да го обсъдим обратно с нашите национални органи. Да продължи разговора по важни теми независимо от мандатите. Може да разчитате каквото и да се реши, като крайно решение, че ангажиментите, които ние сме поели, ще ги спазим. Ние винаги ще гласуваме за влизането на България в Шенген, винаги ще гласуваме за подкрепата за Украйна. Нещата трябва да започнат да станат ясни", завърши съпредседателят на ПП.

Така срещата приключи без ясен отговор - дали ще има подкрепа за кабинет с премиер Мария Габриел.

Dir.bg