Първият български православен храм в Република Южна Африка (РЮА) - „Св. Иван Рилски“ - ще бъде осветен днес.

В Мидранд, Йоханесбург, по покана на Сдружението на българите в РЮА ще присъства и президентът Румен Радев, който е на официално посещение в страната. Храмът ще бъде осветен от Старозагорския митрополит Киприан. На 29 май 2016 г. в българския клуб в Мидранд се състоя тържествена церемония за първа копка и полагане на основния камък на българския православен храм „Св. Иван Рилски“. В началото на март 2021 г.  започва основният градеж на църквата, посочват от прессекретариата на държавния глава.

По-късно държавният глава ще посети българското неделно училище и ще се срещне с наши сънародници в РЮА. През 2011 г. е учредено сега действащото Сдружение на българите в РЮА. Към него в Йоханесбург и Кейптаун функционира Българско неделно училище „Слънчо”. Понастоящем, в него се обучават над 30 ученици, информират още от прессекретариата на президента.

Българска общност в РЮА

През 2017 г. в РЮА живеят между 25 000 и 30 000 българи, главно в Йоханесбург, Претория, Кейптаун и Дърбан. В страната има три български организации - на общностите в Претория и Йоханесбург, в Кейптаун и в Дърбан, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА.

През 1995 г. в РЮА живеят около 8000 български граждани, през 2001-2002 г. те вече са между 10 000 и 12 000. Повечето от тях живеят в големите градове - Йоханесбург, Претория, Дърбан, порт Елизабет, Кейптаун. РЮА и България нямат подписано споразумение за екстрадиция, което е причина там да живеят българи, преследвани от закона. През 2012 г. в РЮА живеят около 20 000 българи, основно в промишлената зона на Йоханесбург и Претория.

Културни отношения

На 25 май 1994 г. в Националния музей на изкуствата в Претория за първи път е открита изложба на  българско изобразително изкуство, в която са представени творби на 33 български художници графици. Изложбата е представена по повод 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На 6 ноември 2012 г. във Варна в присъствието на посланика на РЮА Шийла Камерър, кметът на Варна Кирил Йорданов подписва протокол за сътрудничество с община Кейптаун в областите на икономиката, индустрията, търговията, високите технологии, транспорта, здравеопазването, културата и туризма.

По повод 25 години дипломатически отношения между Република Южна Африка и Република България Посолството на РЮА в България в сътрудничество със Столична община представят изложбата "Южна Африка - развитие, култура, икономика, природа" от 17 до 31 юли 2017 г. Изложбата включва 60 фотографии, които описват природната красота на Южна Африка, културното многообразие, историята и развитието на южноафриканската икономика.

На 18 ноември 2022 г. в  Претория и на 21 ноември 2022 г. в Кейптаун са организирани концерти на българската изпълнителка на арфа проф. Сузана Клинчарова по повод 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и РЮА.

Образование

През февруари 2023 г. ректорът на Бургаския свободен университет проф. Милен Балтов посещава Университета на РЮА (UNISA) в Претория, където изнася лекции в областите на кръговата и на синята икономика. На 6 февруари 2023 г. той има среща с посланичката на България Мария Павлова, на която са обсъдени възможностите за задълбочаване на образователното сътрудничество и за обмена между висши училища от двете страни. В рамките на посещението му проф. Милен Балтов подписва Меморандум за сътрудничество на Бургаския свободен университет  с Университета на Лимпопо.

Във вчерашния ден Румен Радев проведе среща с южноафриканския си колега Сирил Рамапоса, поднесе венец и отдаде почит към загиналите в борбата за свобода и освобождение в Южна Африка, като участва и в откриването на изложбата „Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация“.

(Материалът е подготвен съвместно с отдел „Справочна“ на БТА.)

БТА