Окръжната прокуратура в Русе се самосезира по публикации в медиите за смърт на 29-годишната родилка Ивелина Маринова на 24 май в УМБАЛ "Канев" в крайдунавския град, съобщиха от държавното обвинение.

Младата жена издъхна часове, след като даде живот на втория си син. Тя постъпила в лечебното заведение  за естествено раждане с избор на екип, но усложнения по време на родовия процес наложили лекарите да пристъпят към оперативно родоразрешение. 12 часа след раждането и след като прекарала нощта на 23 срещу 24 май със силни болки, Ивелина починала. Първоначалната версия за смъртта й е белодробна емболия. Извършена е вече аутопсия, като резултатите от нея се очакват в 25-дневен срок.

От Окръжната прокуратура допълниха, че е образувана преписка за престъпление по чл. 123 от НК - за причиняване на смърт на друго лице, поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност. Ще бъдат разпитани всички лица, имащи отношение към случая. Ще се изиска цялата документация от лечебното заведение и ще се назначи експертиза за установяване на причините за настъпване на смъртта на 29-годишната жена.

Разследването по случая ще бъде възложено на следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура-Русе.

За престъплението е предвидено наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода.

dir.bg