Парламентът е приел решението за предоставяне на допълнителна военна помощ за Украйна, в това число ракети за системите С-300 и боеприпаси. Съобщи го един от вносителите - депутатът от ДПС Делян Пеевски след засекретеното заседание на Народното събрание.

Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси - беше водещият мотив. Тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи. За разлика от България, Украйна е декларирала, че има капацитета да вкара в употреба такива дефектни боеприпаси и те да послужат на украинската армия да се противопостави на руските обстрели на населени места, които водят до много цивилни жертви, беше записано като аргумент в мотивите на решението.

Преди да решат за изпращането на ракетите за системата С-300, които според вносителите заедно с Пеевски - Бойко Борисов и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Кирил Петков от ПП-ДБ, са негодни за употреба, в пленарната зала бяха извикани шефът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, зам.-началникът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев и военният министър Тодор Тагарев. Последният не се яви в парламента, въпреки трите почивки, които си дадоха депутатите.

От "Възраждане" поискаха военните да им обяснят колко неизправни ракети С-300 и боеприпаси с отпаднала употреба имаме. Тъй като информацията е секретна, и заседанието беше закрито за външни лица и медии.

Дебатите започнаха два часа по-късно заради три почивки в очакване на Тагарев, прозвучаха обвинения от БСП и "Възраждане" към вносителите, че са национални предатели и унищожават армията, както и заплаха за съд от страна на Атанас Атанасов към Костадин Костадинов. Опозицията заяви още, че изпращаме напълно годно въоръжение , а не дефектирало, както твърдят инициаторите на военната помощ.

От ИТН пък се обявиха против даряването на ракетите, но искаха в отделно гласуване да подкрепят изпращането на боеприпаси.

Преди вота на решението депутатите от "БСП за България" напусна пленарната зала. Според социалистите в рамките на засекретеното заседание не е станало ясно какво точно представляват "дефектни ракети".

"В знак на протест, на несъгласие, на потвърждение на нашата теза, че това е "изключителна форма на национално предателство" и безотговорно поведение на вносителите, на политическото ръководство, групата на "БСП за България" напусна залата, но това не означава, че няма да продължи с всички разрешени форми на протест и политически действия, позволени от закона, така че да не бъде допуснато този акт да бъде извършен", декларира Атанас Зафиров, цитиран от БТА.

"Не бива да търсим отговорност от военното ръководство, те информираха, че не знаят какво и колко ще се дава", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"От тях се изисква само справката с какво разполага България, те са си изпълнили задълженията и оттам нататък решението е на правителството и на политическото ръководство", добави тя. Само по себе си, според БСП, това е "страшно притеснително", защото означавало, че висшите военни нямат никаква представа какво става в държавата по отношение на даренията за Украйна.

На второ място, допълни Нинова, ни беше отговорено, че за всички дарения досега България не е получила и един лев плащане от европейския фонд.

"Всички внушения, че ние даваме нещо, срещу което получаваме европейски компенсации и помощи, са лъжа", изтъкна лидерът на социалистите. Нинова коментира, че така, както е записано решението, означава да се даде празен чек на кабинета и той да решава колко и какво да даде. "Имаме алтернативно предложение - към това решение да има секретен анекс и в него да се запишат бройките, които се дават, информира лидерът на БСП. Ние твърдим че това е заплаха за националната сигурност на България, затова напуснахме залата, това е гавра с парламентаризма", смята тя.

Според Атанас Зафиров, след като военното ръководство не знае какво и колко точно ще се дарява, следващата стъпка е самият зенитно-ракетен комплекс да стане излишен, защото, когато няма въоръжение, няма откъде да се вземе друго допълнително, тъй като единственият доставчик на този вид въоръжение е Руската федерация. Така, по думите му, зенитно-ракетните комплекси стават "купчина ненужно желязо и следващата стъпка е и те да бъдат дарени".

Същите подозрения изказаха и от "Възраждане" по време на дебатите. Според лидера на партията Костадин Костадинов именно това е следващата крачка.

"Когато имаме негодно управление, то взема негодни решение. Лицемерие към тези хора в Украйна - изпратихте им негодни реактори, негодно въоръжение, негодни бетеери, сега и негодни ракети. защо се подигравате с украинския народ, това е лицемерие", каза по време на дебатите Георги Свиленски, след като Ивайло Мирчев защити военния министър Тодор Тагарев.

Мирчев се обърна към опозицията с апела да престане да обвинява Тагарев, защото всички инициативи за още военна помощ за Киев - и за боеприпаси, и за ракети, и за БТР-ите, са на Народното събрание, а не на министрите. Мирчев каза, че Украйна е проявила интерес към ракетите ни.

"Всичко, което даряваме, е годно. Едно голямо навеждане е това, навеждане и хващане за палците", отвърна Зафиров.

И каза по адрес на депутата от ДБ: "Вие не сте натовец, защото всяка натовска държава е длъжна да укрепва собствените си способности, а не да се разоръжава доброволно, така че вие не сте натовец".

Патосът не стихна по време на дебатите, въпреки призивите на Росен Желязков за уталожване на страстите.

"Има един депутат от ПП-ДБ, който е занесъл списък на Украйна с цялото ни въоръжение. Няма да му казвам името. Това не е ли национално предателство?", обвини Костадин Костадинов и визира Атанас Атанасов.

"Г-н Костадинов, лъжете. Не спирате да лъжете. Нито знам за какъв списък говорите, нито съм бил в Украйна. Това е поредната ви безогледна лъжа. Търсите си да ви заведа дело за клевета. Аз не знам кой, но не съм аз", предупреди Атанасов.

Дир.бг