Цялата държава и всички институции са максимално мобилизирани и считам, че ще постигнем нужния резултат през декември тази година. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред български журналисти в Брюксел, където днес участва в извънредна среща на своите колеги от ЕС, по повод очакванията нашата страна и Румъния да бъдат приети в Шенген.

Според мен срокът до края на декември е абсолютно реален, ще направим всичко възможно, съвместно с Испания, декември да бъде поставен въпросът за приемането на България и Румъния в Шенген, посочи министърът. Той отбеляза, че на 4 октомври предстои посещение на премиера Николай Денков в Австрия. Очакваме там да получим въпроси, на които ще дадем отговори, ще изслушаме аргументите на австрийската страна и ще изложим нашите аргументи, добави той.

България следва да бъде приета в Шенген, това ще даде силен, ясен и положителен знак за единството на ЕС, докато сме изправени пред сериозен проблем по линия на сигурността, коментира Стоянов. Той съобщи, че днес е разговарял по този въпрос със своите колеги от Австрия, Испания, Румъния и Гърция. Категорично заявявам, че имаме подкрепата от всички, разчитаме много на испанското председателство на Съвета на ЕС, заяви Стоянов. Той допълни, че на 10 октомври предстои посещение у нас на председателя на австрийския парламент. Ще направим всичко възможно да променим позицията на Австрия и Нидерландия за приемането ни в Шенген, обобщи министърът.

Стоянов поясни, че според него с Нидерландия "нещата са по-изчистени", защото са предприети очакваните от Хага промени. По неговите думи България е изправена пред изключително тежък и сериозен миграционен натиск. По негови данни от началото на годината нашата страна не е допуснала около 160 хиляди опита за незаконно преминаване на границата. Той уточни, че миналата година броят на тези опити е достигнал 100 хиляди.

Няма как при такъв безпрецедентен натиск някой да не успее да премине българската граница по някакъв начин. Преви впечатление, че рязко е паднал процентът на българите, които превозват и организират мигранти в България, заяви Стоянов. По неговите думи основно извършителите са от Полша, Украйна, Молдова.

Министърът отбеляза, че МВР започва да постига поставените цели със значително увеличаване на броя на недопуснатите на самата граница незаконни мигранти за сметка на задържанията във вътрешността на страната. Хубавото е, че през последните седмици в резултат на много интензивни разговори с турската страна, както и предприетата реорганизация на границата, има вече значителен спад на опитите за нелегално преминаване. Надявам се, че ако продължим в този дух, сме на правилния път, посочи Стоянов.

Той допълни, че европейската гранична служба "Фронтекс" оказва много сериозна подкрепа на България, като в момента има около 170 нейни служители на българската граница и се предвижда този брой да бъде увеличен. Според нас имаме нужда и от финансова помощ. Благодарни сме на това, което са ни дали и предполагам, че ще бъдат отпуснати допълнителни средства, допълни министърът.

BTA