Полицията, Националната агенция за приходите (НАП) и прокуратурата разбиха група за данъчни престъпления. Престърсвания е имало в шест града - София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян. Това съобщи на брифинг заместник главният прокурор Мария Павлова.

Направени са претърсвания на общо 30 адреса, 14 от които са счетоводни къщи. Иззета е голяма по обем документация и информация, компютърни конфигурации и голям брой е-подписи. Текат разпити до делото, съобщи заместник главният прокурор Мария Павлова.

Иззети са тефтери, компютри и са разпитани 28 човека, уточни главният секретар на МВР Живко Коцев.

"Става въпрос за избягване на ДДС при внос на луксозни автомобили. Анализът показва, че има проблем при вноса на автомобили и избягването на данъчни кредити. Това може би е най-мащабната схема, която успяхме да неутрализираме", каза шефът на ГДБОП Явор Серафимов.

Засечен е нерегламентиран оборот от 30 млн. лв., върху който е следвало да се начисли ДДС, но това не е сторено. Схемата включва поредица от "кухи" фирми, приспадащи данъчен кредит по Закона за ДДС без да имат основание за това.

След анализ на доказателствата ще се прави преценка какви обвинения да бъдат повдигнати.

От НАП обясниха, че в схемата са участвали няколко дружества. Целта била да не бъде платен ДДС. Сделките били с чужденци. Правени са фиктивни сделки за стоки и услуги.

Колите били придобивани от фирми в ЕС. Те били декларирани като собственост на "кухи фирми", като по този начин не бил внасян ДДС.

Когато колите влизали в България, целта била да стигнат до краен потребител. При тези сделки всеки клиент е платил 20 процента на вносителя. Той обаче превеждал парите на друга фирма, която също участвала по веригата. Това били дружества, които нямат капитал. По този начин в държавата не е внасян дължимият налог.

В схемата са ползвани скъпи коли и товарни автомобили.

Според прокуратурата това разследване ще е сложно, защото ще са нужни много доказателства и редица експертизи.

Дир.бг