Столичният общински съвет отново не успя да избере свой председател, тъй като нито един от кандидатите не получи необходимите 31 гласа. 

В гласуването участваха 47 общински съветници от общо 61 в зала.

Общо 23 общински съветници дадоха своя глас за предложението за председател на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев. На второ място е кандидатът на "БСП за България" Диана Тонова, за нея гласуваха девет общински съветници.

За Красимир Гълъбов, предложен от "Възраждане", подкрепа дадоха осем общински съветници, а за Пламен Данаилов от "Има такъв народ" гласуваха трима общински съветници.

4 на брой бяха недействителните бюлетини. Общинските съветници от ГЕРБ отново не участваха в гласуването.

Последва балотаж между първите двама, на който гласуваха 44 общински съветници. 12 бяха недействителните гласове.

Борис Бонев от ПП-ДБ-СС получи 23 гласа, а Диана Тонова от БСП общо 9.

Следващото заседание е насрочено за 30 ноември, решиха с гласуване 59 общинските съветници, които бяха "за".

По-рано със скандал започна заседанието на Столичния общински съвет (СОС). Недоволството дойде от страна на ГЕРБ, които запитаха къде е кметът Васил Терзиев, който според Закона за местното самоуправление следва да присъства на заседанието за съвета. Бе им отговорено, че той имал работа, а и бившият им кмет Йорданка Фандъкова не се славела с особено присъствие на заседанията.

"Следва кметът да е тук, защото е изпращал писма за срещи до политически лидери, на които да се обсъждат политики. Ако иска да обсъжда политики, да дойде", призова Антон Хекимян. Искането му да дойде градоначалникът подкрепиха БСП, ИТН и Карлос Контрера от ВМРО.

Хекимян настоя също да се гледа още днес план-сметката за чистотата на столичния град, която трябва да се приеме в спешен порядък, макар и да няма избран председател на СОС. Това му бе отказано с мотива, че органът няма как да заработи без оглавяващ го. Подобно настояване отправи и Карлос Контрера.

Явно такава е договорката - Бонев да бъде председател на СОС, заяви Хекимян.

В крайна сметка председателстващата заседанието на Столичния общински съвет Грети Стефанова от ПП/ДБ/СС даде половинчасова почивка, за да може Васил Терзиев да дойде на заседанието. А той, оказа се, по това време е бил на среща в Министерството на финансите с Асен Василев.

Кметът на София обяви пред СОС, че отново ще изпрати покани до партиите в Столичния общински съвет. "Очаквайте покани и ще продължим тези разговори", каза Терзиев.

Той припомни, че бяха изпратени покани до всички партии, представени в СОС. Текстът на всяка една покана е бил еднакъв, посочи кметът. Темите също бяха ясни предварително и не е излизано извън тях. Те бяха какви са приоритетите, които всеки един си представя, че трябва да бъдат реализирани в един мандат, за да започнем от това какво ни обединява. Второто нещо беше кои са важните неща за всяка партия, които да бъдат застъпени в следващия бюджет, каза Терзиев. Третото е темите, по които партиите биха проявили лидерство, за да залегнат като политики. Чак след обсъждането на тези точки, трябваше да говорим за избор за председател и сформиране на комисии. По последните две точки не е говорено изобщо, подчерта кметът Терзиев. Разговорите ни с БСП, "Синя София" и "Възраждане" бяха фокусирани върху първите две точки, обясни Терзиев. Той допълни, че много би се радвал с тези, които не се е видял, разговорите да продължат.

В събота новоизбраният кмет на София Васил Терзиев покани на среща политическите партии, които присъстват в съвета. Твърдо отказаха да се явят от ГЕРБ, а БСП и "Възраждане" бяха категорични - няма да подкрепят Борис Бонев и ще издигнат отново свои претенденти за шефското място в СОС. Същевременно се появяват гласове от останалите политически сили, че какъвто и да е компромис няма как да бъде направен, ако Борис Бонев остане кандидатурата на ПП/ДБ/СС. Самият Бонев, както и представителите на коалицията, обаче са категорични - няма да издигат друго име.

Дир.бг