Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие. Както върху мирни граждани, така и върху полицаи. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Всеки, който е упражнил насилие ще бъде разследван и ще понесе отговорност, каза още министърът във връзка със случилото се на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз преди дни.

И аз искам обстоен анализ на всички форми на насилие, посочи той. Като уточни, че са необходими мерки за превенция на подобни случаи на насилие в бъдеще. Той добави, че трябва системна работа на психолози с полицаите, които са под огромно напрежение, за да не се допускат подобни случаи.

Според Стоянов работата на МВР не може да бъде поставена под общ знаменател заради единични случаи, в които е имало превишаване на правомощията от страна на полицаите.

Министърът допусна, че е възможно сред мирно протестиращите да е имало платени провокатори.

„Бяхте обиждани, плюти, провокирани по всякакъв начин, удряни с камъни, бомбички хвърчаха върху вас, изблъскаха ви с горящи контейнери и въпреки всички провокации се справихте като истински професионалисти, достойни да бъдат част от системата на МВР“, обърна се министър Стоянов към полицаите, охранявали протеста.

Вътрешният министър благодари на премира Никой Денков, който вчера „потвърди, че лидер на политическа партия е правил опити да кадрува в МВР, но аз не съм го допуснал“.

Смятам, че е недопустимо някой да се меси политически в работата на МВР , както направи г-н Кирил Петков“, каза още Калин Стоянов.

Той отбеляза още, че никъде в Европа няма практика след такива протести и много по-тежки масови безредици да „хвърчи оставката на вътрешен министър“.

БТА