Полицаи задържаха четирима младежи за въоръжен грабеж на хранителен магазин и опит за грабеж на златарско ателие в Шумен. Двама са на 16 години, а останалите на 17 и 20. Тримата непълнолетни учат в града, а най-големият е безработен.  

По случая днес пресконференция даде директорът на ОД на МВР Любомир Христов.

Миналата нощ малко преди 00,30 часа едно от момчетата влязло с маска на главата в денонощния магазин на ул. "Съединение" 39 в кв. "Добруджа" и с пистолет в ръка заповядало на продавачката: "Давай парите, всичките" и подало найлонов плик. 23-годишната жена се подчинила и дала наличните в касата 150 лв. След това нападателят взел и 8 кутии цигари и избягал с думите "Нищо не е станало, обади се на шефа си, че е имало обир и отивай да си лягаш". Продавачката натиснала паник бутон, но пристигналите полицаи не могли да хванат обирджиите на място. Иззели обаче запис от охранителната камера.  

Изяснило се, че същите младежи в петък сутринта опитали да оберат и златарско ателие на ул. "Цар Освободител". Влезли в обекта, но когато поискали парите, собственикът на ателието Гаро хванал ръката на момчето с пистолета, то се уплашило и наредило на останалите да бягат.

От полицията не разкриха подробности за това как са стигнали до обирджиите, само обясниха, че са ги задържали вчера в домовете им. Трима от тях са с криминални регистрации. 20-годишният Николай Н., за когото се смята, че е тартор, е задържан преди за кражби, но няма влезли в сила присъди. В денонощния магазин с пистолет в ръка е влязъл един от 16-годишните, останалите пазили отвън.

"Благодаря на полицията за бързото разкриване на извършителите, не вярвах, че ще успеят да ги намерят толкова бързо. Дано получат справедливи присъди и им послужат за урок", каза пред ШУМ.БГ собственикът на магазина Георги Русев. Той бе любезен да предостави и записа от охранителната камера, който помогнал на полицаите.   

Същите младежи признали и за въоръжен грабеж на мъж на 1-ви декември вечерта. Тогава нападнали 42-годишен шуменец в алеята до СОУ "Йоан Екзарх Български", набили го и му задигнали два телефона и документи.

Пистолетът се оказал газов. Парите, телефоните и част от цигарите са намерени.

Задържани са с прокурорско постановление за 72 часа.    

ШУМ.БГ