Успешна операция в Турция претърпя 17-годишният Николай Иванов от Шумен, за когото хиляди хора се обединиха и помогнаха при събирането на средства за лечение. Туморът е отстранен преди дни, а от вчера Ники вече не е в интензивно отделение.

До операцията за отстраняване на туморното образувание се стигна след поредица от химиотерапии, благодарение на които туморът смали размерите си. Това позволи да бъде извършена опeрация, без да бъдат засегнати окото или мозъка на Ники. Колкото и да беше намаляло, обаче местонахождението на образуванието, предполагаше трудна операция. По описанието на майката на Николай Огняна Трайкова, лекарите са се борили над 12 часа, като са се сменили два екипа.

„Благодарение на изключителния професионализъм на проф. Хилми Апак, доц. Исмаил Гюнер, които го лекуваха до сега и проф. Исмет Аслан, проф. Мустафа Кемал и целите им екипи, които оперираха, туморът е отстранен“, написа във Фейсбук майката на Ники. Тя обясни, че поради отстраняването на костта зад окото, е изградена нова, като са взети части от други части на тялото. „Важното е, че Ники от днес вече не е в интензивно отделение, чувства се добре, показателите му са стабилни и НЯМА вече тумор! Благодарим отново за подкрепата“, каза още майката на момчето.

Оттук нататък Ники ще претърпи още един курс химио- и лъчетерапия, за да се избегне и най-малката възможност за разсейки и ще започне своето възстановяване.

Показателите му са много добри, а той продължава да показва изключителен характер. „Въпреки трудностите, Ники е амбициран да завърши училище тази година, заедно със своите съученици от Езиковата гимназия и дори ходи на училище за една седмица през септември. Дай Боже, да го видим и абитуриент тази година“, каза за ШУМ.БГ един от организаторите на благотворителната кампания за Ники Невяна Йорданова.

Припомняме, че през месец май т.г. стартира дарителска кампания в подкрепа на момчето. За лечението му се обединиха хиляди хора от близо и далеч. Неговите приятели и съученици организираха редица инициативи и бяха до него в най-трудните моменти. Благодарение на благотворителната кампания, бяха събрани над 100 000 лв. През август организаторите й обявиха, че даренията могат да спрат, тъй като Фондът за лечение на деца поема остатъка от  лечението на Николай.

ШУМ.БГ