Африканска чума е открита при две диви свине, отстреляни по време на групов лов на 5 и 6 октомври край Венец и край каолиновското село Сини вир. Това стана ясно днес на поредното заседание на Областната епизоотична комисия.

„След изпратените проби за чума и трихинела вчера е получен протоколът от изследванията и са установени две положителни проби. Очакваме заповедта за определяне на зоните и съвместно със СИДП и ОДБХ месото, което е събрано в хладилници, ще бъде унищожено“, каза директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОБДХ) д-р Катя Райкинска.

На заседанието началникът на отдел „Здравеопазване при животните“ в ОБДХ д-р Наташа Баева запозна присъстващите с издадените заповеди за огнищата на АЧС при диви прасета, открити край село Менгишево и откритото първично огнище при животни от породата "Източнобалканска свиня" в Смядово.

Директорът на горското стопанство във Върбица Муса Кязъм докладва, че са изпълнени всички указания на Изпълнителната агенция по горите за обособяване на зоните за защита. „Ограничена е инфектираната зона. Всички мерки за биосигурност са спазени, изпратени са писма до кметствата. Всеки ден има присъствие на наши служители, които извършват претърсвания на зона А, извън зона А всеки вторник и четвъртък започват претърсвания съвместно с ЛРД - Велики Преслав“, каза той.

ШУМ.БГ