Шумен е с едни от най-добрите практики в страната при работа с деца жертва на насилие.  Това е и причината градът да бъде един от центровете, където ще се тества и ще се проведат първите обучения по проект БОДРОЗИ (BODROZI). 

„15 години вече работим в Шумен и смея да твърдя, че тук Комплекса за социални услуги за деца и семейства в риск, специалистите, които работят в Синята стая и „Зона ЗаКрила“  предоставят една от най-качествените услуги в страната на деца, преживели насилие и техните родители“, каза на пресконференция днес при представянето на проекта Нели Петрова председател на УС на Института по социални дейности и практики (ИСДП). Като пример тя посочи, че за първи път в Шумен се предлага и психотерапия на пострадалите при домашно насилие деца.

„Детски център за застъпничество и подкрепа на деца, жертва на насилие Зона "ЗаКрила" работи по модел „всичко под един покрив – модел, който предполага заедно полиция, съд, прокуратура, социални служби да посрещнат нуждите на детето за участието му в един процес в съда при претърпяно насилие или за работа с него за преодоляване на последствията от насилието. Затова и прибавянето на психотерапията към услугите е много важно. В другите страни тази помощ е част от здравното осигуряване, докато ние я предлагаме по проект“, каза още Нели Петрова. Тя изрази надежда, че с приемането на новия Закон за социални услуги ще се регламентира тази интегрирана подкрепа, която работи в Шумен. 

Самият проект БОДРОЗИ (BODROZI цели да се оптимизира реакцията на органите за закрила на детето в България в случаите на домашно насилие, в които децата са замесени, било като жертви или като свидетели. Проектът първо ще бъде тестван в Шумен, Монтана и София, където съществува специализираната услуга Зона ЗаКрила,  след което предстоят обучения в цялата страна.

„В Шумен стъпваме върху един дългогодишен опит, върху сътрудничество с всички институции. Успяваме да дадем адекватна оценка, която да отрази нуждата от помощ във всеки един етап, през който преминават жертвите на домашно насилие. Институциите са събрани около пострадалите, а не пострадалите да ходят по институции. Така се оказва много по-голяма помощ и на детето и на родителя“, каза Златка Йорданова -  директор на шуменския детски център за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила”.  

Тя допълни, че от началото на годината в центъра работят със 70 деца. От тях 23 са претърпели насилие от близки и роднини. Подкрепа получават и 22-ма родители.

ШУМ.БГ