В една или две кухни майки да се приготвя храната за малчуганите в детските градини обмисля ръководството на община Шумен. В момента в града има 31 кухни в детски градини, които готвят за 2900 деца.
Идеята за изнасянето на дейността бе оповестена от зам.-кмета по образование Найден Косев по време на общественото обсъждане на проектобюджета на общината. Той обясни, че по първоначални прогнози с въвеждането й могат да се пестят около 300 хил.лв. годишно.
В капиталовите разходи на бюджета за 2017-та са заложени вече 80 хил.лв. за закупуване на 4 транспортни средства за пренос на храна от кухни майки към детските градини.
За ШУМ.БГ Найден Косев обясни, че такава практика – да се приготвя храната на едно място и да се разнася по детските заведения, е въведена в много български градове, като даде пример с Търговище, Варна и София. Според него със създаването им ще се повиши качеството на храната, както и контролът по спазване на стандартите.
„В момента имаме 31 кухни в детските градини и за тях отива огромен ресурс. Само за изпълнения на предписания общината дава 70 хил.лв. Много от уредите в кухните са остарели и разходите за ток и вода са големи“, допълни Косев. По думите му, ако се направят кухни майки то повечето уреди в тях ще са на газ и така ще се намали използваното количество ел.енергия и вода.
„При нас предстои да се направи анализ дали това ще е по-доброто решение от сегашното. Очакваме заключенията на специалистите до март идната година и тогава ще се реши дали сегашната система на приготвяне на храната на децата да се промени“, каза Косев и увери, че персоналът няма да бъде засегнат.
„Хората, които работят в сегашните кухни на детските градини ще са необходими и в новите звена. Освен това кухните в забавачките няма да бъдат закривани изцяло, а ще бъде намален капацитетът им. В тези помещения ще се разпределя храната, ще се мият съдове“, обясни Косев и добави, че новата система на готвене на храната за детските градини ще се въведе, ако е в интерес на децата, ефективна и икономически изгодна. Той каза още, че, ако идеята не се реализира, средствата заложени в бюджета ще се използват за други цели в сферата на образованието.
ШУМ.БГ
Коментари
тсвщксвщк
дрън-дрън
Гарванът
Според мен е уместно решение... Още повече, щом няма да има съкращения.
6762
затова ли пенито на българанов се прави за кухня майка
Zinka
Много си тъп ве то става транчев
Food Inc
Решението е уместно само от финансова гледна точка, ще ви питам след няколко месеца децата ви като почнат да ядат студени манджи и прогизнали филии намазани с лютеница. Нали се сещате, че когато две кухни готвят огромни количества за всички заведения - първо ще падне качеството.
1мама
Не ми се струва разумно да се правят финансови съкращения точно от детски градини, ясли или училища. Особено ако засяга храната на нашите деца. За контрола съм съгласна, че може би има надежда да бъде завишен, но наистина как ще се съхрани топла достигайки до нашите деца? И "финансовите съкращения" ще отидат за гориво?
....
И как по-точно ще се подобри качеството? Как децата ще ядат топла храна, докато се разнесе по градините, как ще гарантират качеството на храната?
Валя
Да се спестява от това направление изобщо не е прогресивно решение. Най-вече поради фактът, че качеството на храната ще падне драстично. Засега сме доволни от храната в ДГ, но понеже знам какъв буламач е храната в детските кухни, не ми се иска това предложение да става факт. Все пак в детската градина всичко се контролира от директора и общо взето нямат изцепки. Но в идна централна кухня си придставям какво ще стане... Абе как може да спестявате от това!? Нито е оптимизация, нито е добре за децата. Против съм като майка. И тази госпожа в общината, която утвърждава менюто за седмицата в детските градини, да спре да слага доматена супа с овесени ядки, не вярвам тя да е яла нещо подобно.
Мраз
"А когато сняг забръзка, що ще чиниш ти зимъска?" А бе Косев, това ли бе най-умното, което можа да родиш. Как с две кухни ще захраниш толкова много детски градини. Това на практика означава едните да се хранят в 11:00 часа, а последните в 14:00 часа. А при влошени и тежки метереологически условия, въобще ще успееш ли да доставиш храна? Винаги съм се чудил - защо нещо, което си върви добре смазано, отработено, перфектно и т.н., някой се опитва да го разруши... И въобще не се заблуждавайте, че няма да има съкращение.