Горски служители от Върбица и ученици от 4 училища в общината засадиха 80 дръвчета по случай  Седмицата на гората, съобщиха от ДГС.

Кипарис, ела, смърч, липа и лъжекипарис бяха залесени в дворовете на основните училища в селата  Иваново, Ловец , Тушовица, Бяла река и в Средното общообразователно училище в град Върбица. Децата и учителите поеха отговорността да се грижат за дръвчетата.

Те са осигурени от ДГС-Върбица, а инициативата е на директора инж. Хълми Амза. „Тази година отбелязваме 90-та годишнина на проявата. За първи път инициативата е обявена от правителството през 1925 година, когато на 12 април е отбелязан и първият организиран Празник на залесяването. И този празник е в резултат от разбирателството между две министерства тогава - на народното просвещение и на земеделието и държавните имоти.  Затова заедно с учениците отбелязваме Седмицата на гората с доброволчески труд, и с послание към подрастващите да пазят гората и природата“, каза Амза.

Децата ще се включат за Седмицата на гората и с изложба на рисунки на тема „Да пазим гората“. Тя ще бъде експонирана във фоайето на Горското стопанство, като малките художници ще бъдат удостоени с грамоти – „Приятел на гората“. За всички ще има награди и лакомства, обещават организаторите, които на празненството ще разкажат за дейностите, извършвани от горските служители.

ШУМ.БГ