Краят на всяка година е време за равносметка. По традиция, ние от екипа на ШУМ.БГ прегледахме отново всички 2045 шуменски новини, които написахме през 2018-та, и подбрахме сред тях някои от по-интересните. Кое е най-важното за изминалите 12 месеца, ще решите вие, а ние само можем да Ви благодарим. Благодарим Ви, за това, че бяхте заедно с нас и през тази година и че продължаваме заедно през следващата! Благодарим за доверието и за това, че сте наши читатели!


Януари

С три бебета – момченце и две момиченца, проплакали в шуменската болница, започнаха новините през 2018-та. За разлика от предишни празници, този път нямаше пострадали при инциденти или такива с наранявания от пиратки и бомбички.

През първите дни на годината полицейските новини преобладаваха от напушени шофьори зад волана до пияни, като рекордът бе на шуменец, карал с 3,81 промила. Друг с 3,33 промила бе хванат два часа преди полунощ и посрещна Новата година в ареста.

През януари полицията разби в "Дивдядово" оранжерия за отглеждане на марихуана в имот на 58-годишен, а Шуменският окръжен съд даде старт на делото срещу двамата машинисти, управлявали на 10-ти декември 2016-та влаковата композиция, която се взриви в село Хитрино и причини смъртта на 7 и рани 14 души.

Като всяка година по това време твърдото гориво в битовия сектор си каза думата и си дишахме мръсен въздух в пъти повече от нормата. Общината се захвана да бори ФПЧ и разработи Програма и конкретни мерки, за което получи безвъзмездно 97 456 лв. по ОП “Околна среда”. Тепърва ще видим резултатите.

Шуменското кметство завъртя колелото на 2018-та и Общинският съвет прие бюджета с макрорамка 77 435 004 лв., която бе със 7 млн. лв. повече от тази през 2017 г.

Кметът съобщи, че предстои ремонт и подмяна на осветлението в Шумен за близо 2,5 млн. лв. и бе обявена обществена поръчка. За работна среща с кметове в Шумен пристигна Малина Крумова, заместник-министър на МРРБ, която каза, че града ще получи близо 94 млн. лв. от ОП „Околна среда 2014-2020“ за инвестиции във ВиК сектора. За Пречиствателната станция за питейна води са отделени 22 млн. лв., 52 млн. лв. за подмяна на водопровода на водоснабдителна система „Тича“, заложени са средства и за подмяна на вътрешна канализационна мрежа и нейни отклонения.

През януари бе дадено началото и на мащабен проект за благоустрояване на пет района в Шумен - кв. „Тракия“, ул. „Тича“, градинката до ДКЦ1, кръстовището на ул. „Станционна“ и бул. „Симеон Велики“, пространството от пенсионерски клуб №7 до Съдебната палата по ул. „Съединение“. Ремонтите са на стойност 7 178 080 лв., от тях 6 101 368 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 1 076 712 лв. са национално съфинансиране. С ремонта се заеха „Автомагистрали - Черно море“, „Виа Конструкт Груп“,„Интегрирани строителни системи“ ЕООД, „Барс“ АД.
Обществена поръчка за 3,5 млн. лв. бе обявена и за облагородяване на района около „Арена Шумен“, за изграждане на кръговите кръстовища по ул. „Марица“ и за автоматизирана поливна система за зелените площи.

В политическия живот през 2018 г. БСП пак първа се регистрира - завъртя баница с късмети, отправи пожелания към шуменци, нанесе дежурните критични удари към кметската управата и заяви, че вече се готви за местни избори.

Януари бе белязан и от протести в града. Шуменци подкрепиха националния протест в защита на Пирин, а в края на месеца над 20 надзиратели от шуменския арест подкрепиха националните символични стачни действия на работещите в затворите и арестите с искане за достойни възнаграждения и по-добри условия на труд.

Февруари

И през февруари общината следваше ритъма на работата си. Обяви, че Синята зона за паркиране в Шумен ще заработи през март, пусна ЗОП за 65 хил. лв. за паркинг автомати и СМС-система, поръча и новите обозначителни табели и започна да търси инкасатори.

През месеца развали договора за наем с "Гранд Арена” ООД за комплекс "Фабулис", заради неизпълнения на ангажименти – неизвършен ремонт и неплащане на наем. Така "Фабулис" създава главоболия на общинските ръководства още от построяването му. Първият концесионер "Вариант 6" АД трябваше да извърши и ремонт на Летния театър още през 2006-та и след като не стана фирмата бе изгонена от кмета Красимир Костов. Тя пък заведе дела за направените инвестиции, спечели ги и общината м.г. й изплати над 1,2 млн. лв.

Стана ясно, че е готов архитектурният проект за преустройство на площада пред Съдебната палата за ремонта, на който Министерски съвет отпусна 500 хил. лв. Той трябваше да започне през май и да приключи до края на лятото, но изпълнението се забави.

През месеца общината получи почетна награда и кристален плакет за най-много инвестиции през 2017-та г. Наградата бе връчена на специална церемония „Инвеститор на годината“, организирана от Българската агенция за инвестиции /БАИ/ към Министерството на икономиката. Тя бе за това, че в града вече са инвестирани над 80 млн. лева и общо 13 терена са предоставени за изграждане на нови производствени мощности с очаквани 1200 работни места.

През февруари бе гласувана и областната здравна карта за 2018-та. Тя бе изработена от комисия, включваща представители на РЗИ, РЗОК, БЛС, БЗС, БАПЗГ и на всички общини в областта. Констатации се оказаха отново тревожни - недостиг на болнични легла, лекари, зъболекари и медицински сестри. Според стандартите на здравното министерство необходимият брой легла за болнична помощ в Шуменско е 1183, а наличните са 816, заложени са 115 общопрактикуващи лекари, при работещи към момента 94 и 128 зъболекари в Първичната извънболнична медицинска помощ при 175 по стандарт.

Шуменският Административен съд отбеляза 10 години от създаването си и отчете, че е сред първенците по бързина и качество в страната - 87% от актовете на ШАС, които са обжалвани пред по-горна инстанция, са били потвърдени, 89% от делата са разгледани и приключени в тримесечен срок, като през 10-те години от създаването на съда няма нито един постановен извън законовоопределения срок съдебен акт.

Полицията се отчете през февруари като разкри още една голяма наркооранжерия. Този път тя бе в с. Кочово и бе с над 54 кг сух канабис за над 200 хил. лв. Задържаха и собствениците й - преславянина Ерджан Балов /на 46 г./ и софиянеца Александър Наков /на 42 г./, в момент на сделка в жилище край Велики Преслав.

В кв. “Тракия” Варненският и великопреславски митрополит Йоан положи основния камък на бъдещия храм "Свети Райко Шуменски", който би трябвало да е готов до края на 2019. Събрани чрез дарения са около 180 хил. лв., което е по-голямата част от необходимата сума.

В края на месеца изпаднахме в зимна блокада, снежната покривка в Шумен стигна до 43 см., а температурите паднаха до минус 10 градуса. Започна затваряне на пътни участъци, ограничения в Ришки проход, по АМ "Хемус". БЧК осигуряваше топли напитки и храна на водачите на тежкотоварни автомобили. В града и по пътищата изкараха цялата налична техника на снегопочистващите фирми. Тежката зимна обстановка доведе до дървена ваканция за учениците, които през т.г. се разминаха пък с грипна епидемия. За капак РЗИ обяви, че питейната вода от яз. “Тича” не става за пиене, поради завишени показатели на “мътност”.

Март

Сложихме мартенички, посрещнахме Националния празник, после този на жената. От КАТ ни улесниха като поставиха пос терминалното устройство и ни предложиха с банкови карти да си плащаме глоби и наказателни постановления. Дни по-късно улесниха и себе си като пуснаха в действие най-модерната си камера за контрол на скоростта, с 400 замервания в секунда, с обхват на засичане до 600 метра и за първите 10 минути от работата си камерата засне трима нарушители.


Над 1000 са вече работните места в трите работещи предприятията в "Индустриален Парк Шумен" АД, съобщи изпълнителният директор Николай Тончев при работното посещение на Стойчо Стойчев от дирекция „Маркетинг и инвестиционно обслужване“ към Българската агенция за инвестиции. Стана ясно още, че в момента в Парка се изграждат още 2 предприятия, други 5 са в проектиране и се водят преговори с още 4 потенциални инвеститора.

През март Община Шумен пусна обществена поръчка за подмяна на част от уличното осветление в града и реши парите за това да не са със заем, както гласува местният парламент, а от собствени бюджетни приходи. В обхвата на обществената поръчка попадат 6 улици или части от улици – бул. "Симеон Велики"; участъкът от 5-ти км. до кръстовището с ул. "Марица"; ул. "Марица" - от паметника на 5-ти полк до ул. "Невен"; по ул. "Климент Охридски" до бул. "Симеон Велики"; по бул. "Ришки проход", както и пътят до кв. "Дивдядово". Предвидено е още и внедряване на система за автоматично управление, подмяна на стълбове и кабели, където е необходимо. Всичко за 2,440 млн. лв. с ДДС, като изпълнителят трябва да извърши дейностите тази и следващата година, но ще си получава парите на части - до 2020-та. В случай, че останат средства, ще бъдат добавени нови улици.

Стана ясно, че „РТК“ ООД ще чисти южната част на Шумен и през следващите 3 години. Ще й помага „АEC-X“ ООД от София. Двете фирми, обединени в консорциум „Клинър 2018“, единствени подадоха документи за участие, а обществената поръчка за целия срок на договора бе с прогнозна стойност 3,3 млн. лв. без ДДС.

В края на март станаха ясни и изпълнителите за саниране на последните 7 блока в Шумен, с които броят им стана общо 27 на стойност към 25 млн. лв.

През март дойде новината, че правителството на Унгария и община Шумен ще финансират съвместно ремонта на Къща-музей "Лайош Кошут". Ремонтът на покрива, санитарните помещения, интериорното реновиране на експозиционните зали, озеленяването пред къщата-музей ще струва 40 хил. лв. 13 200 евро от тях ще даде унгарската държава, а останалите 13 хил. лв. - община Шумен, чрез Регионалния исторически музей.

През март 25 години записа в историята си фондация “Панчо Владигеров” и отбеляза и 119 г. от рождението на Панчо Владигеров. Редица прояви преминаха под тези годишнини.

През март ДПС-Шумен на отчетно-изборна общинска конференция избра Гюнай Тефиков за нов председател. Месецът завърши с традиционното пролетно почистване.

Април

В началото на април от полицията извадиха любопитна статистика. Оказа се, че цели 80% от написаните за различни пътни нарушения фишове стоят неплатени. Като длъжници на КАТ бяха посочени 9 177 жители на областта, а общата сума, която имат да дават е 735 510 лева.

Местното статистическото бюро пък изнесе информация, че жителите на Шуменска област ползват повече интернет от средното за страната - 68% към 61,9%. Също така жените, които влизат в Мрежата всеки ден или поне веднъж седмично, са с около 5% повече от мъжете. Пак оттам съобщиха и нерадостните данни, че населението на областта за една година е намаляло с 1 510 души. Шуменско остана 15-то място в страната с общо 172 966 жители.

На 4-ти заради пропадане на подпорна стена бе затворено за движение едно от пешеходните мостчета над река Енчова в Шумен. На общината й бяха необходими близо 9 месеца да реши проблема - отвориха съоръжението дни преди края на годината.

През април бе извършен въоръжен грабеж. В малките часове на нощта срещу 10-ти четирима маскирани нахлуха в бензиностанция "Петрол" на 5-ти километър. Апашите счупиха пръст на служителката в обекта и носа на клиент, след което си тръгнаха с оборота от 240 лева. 40 дни по-късно задържаха единия от извършителите - 20-годишен гражданин на Република Молдова. Другите трима май не успяха да намерят. 

За втора поред година шуменецът Христо Манолов спечели „Мемориал Валерий Великов“. Състезанието бе с рекорден брой участници - 75, но се запомни най-вече с инцидента, при който кола се заби в публиката на финала на третия манш. Пострадаха леко две жени и четирима мъже, а пилотът на състезателния автомобил от Варна се оказа обявен за общодържавно издирване преди 5 години. 

На 23-ти април Шумен се сдоби със Синя зона. Тя бе с работното време на общинските паркинги - от 8,00 до 19,00 часа от понеделник до петък и от 8,00 до 14,00 часа в събота. Реално по този начин в централната част на града се обособиха много нови паркоместа, но това доведе до задръстване на съседните по-малки улици с коли. 

Транспортни затруднения причини още едно решение на общинската администрация в Шумен. Еднопосочен режим на движение бе въведен по ул. "Преслав" в частта й от ул. "Съединение" до бул. "Мадара". Мнозина шофьори и живеещи в района възнегодуваха срещу новата посока на движение -  от север на юг. Оказа се също, че новата промяна в движението не е официално влязла в сила. Само два дни по-късно знаците бяха покрити с найлонови чували.

Възникна скандал в областната организация на БСП. Функционери от различните фракции на столетницата се скараха за ръководните постове и за това кой е Изпълнителното бюро на Общинския съвет партията и кой не е. На няколко пресконференции бяха казани остри думи, но по-късно нещата се поуталожиха.

В края на април Окръжната прокуратура в Шумен съобщи, че е образувано досъдебно производство за разходването на средства след инцидента в Хитрино и е прекратено друго - за използването на служители от община Никола Козлево за строителни дейности в работно време на магазин "Ешрефоглу" в Шумен.

Съдът пък излезе с осъдителни присъди срещу Росен и Атанас Йорданови, по-известни като братя Юзеирови. Те бяха признати за виновни за проповядване на национална и етническа омраза към българската нация - деяние, извършено на 2 април 2010-та година в хотел „Шумен“. Наказанието на единия бе 4, а на другия 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, както и парични глоби. Двамата осъдени обаче не усетиха тежестта на закона, тъй като от години са извън България, а процесът се води задочно.    

Също в края на април петокласниците Александър, Енис, Алекс и Илкан от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Царев брод спечелиха Националното спортно състезание за доброволци от детски полицейски управления. В надпреварата в София мериха сили и умения отбори от 23 областни дирекции на МВР в страната.

Май

В първия ден на май митрополит Йоан спази възобновената 4 години по-рано традиция и кръсти в Голямата базилика в първопрестолна Плиска 6 момичета и 7 момчета.

На извънредно общо събрание на акционерите на "МБАЛ Шумен" АД бе сменено ръководството на болницата. Директор на болницата стана д-р Димитър Костов. До тогава той бе ръководител на поликлиниката, която пък бе поета временно от д-р Магдалена Ангелова. Тя после спечели обявения конкурс и стана титулярен управител на лечебното заведение.

Новите камери на КАТ с лазерно мерене на скоростта започнаха да дават резултати. До Смядово бе заснето бяло Ауди със 167 км/час. На собственика му от Ямбол полицаите изпратиха "честитка" за 1150 лв.

В началото на май с голяма сума пари бяха измамени поредните пенсионери. 71-годишен мъж и съпругата му от Шумен, мислейки, че помагат на полицията, предадоха на алоджиите 18 700 лв. и 38 гр. златни накити. Измамниците държали възрастните хора на телефона близо 9 часа и толкова ги "замотали", че пенсионерът със собствената си кола ходил до Варна да изтегли парите и след това пътувал до Бяла, Русенско, за да ги остави до табелата на входа на града. Това не беше най-голямата сума, дадена на телефонни измамници през 2018-та. Годишният рекорд бе поставен същия месец от 80-годишна жена от Шумен, която се раздели с 44 800 лева и златни накити. Приложена бе същата схема - "оказване помощ на полицията за задържане на престъпници".

На 9-ти май от РЗИ обявиха, че водата от чешмите вече не е мътна и става за пиене. Препоръката да не се ползва бе в сила повече от 2 месеца.

Денят на Шумен 11 май бе отбелязан традиционно с много прояви. В сесийната зала на общината бе връчена "Наградата на Шумен“ за изкуство и култура. Отличени за постиженията си през 2017 година бяха доц. Юрий Дачев, фотографът Ивайло Сакелариев и художникът Румен Михайлов. Проф. Христо Трендафилов получи най-високото звание на общината „Почетен гражданин на Шумен“.

За празника общината пусна водната каскада до ВиК. За да се пестят пари, съоръжението заработи с работно време от 8,00 до 18,00 часа. И това се видя скъпо на кметското ръководство и съоръжението бе отново спряно след само няколко седмици работа.

В областния център бе извършено убийство. При възникнал спор в градинката до НЧ "Стилиян Чилингиров" 36-годишният Велико Лефтеров прободе с нож в областта на сърцето 28-годишен шуменец.

Работници на екарисажа пък на два пъти излязоха на протест срещу заповедите за затваряне на предприятието, издадени от Областната дирекция за безопасност на храните. Те поискаха оставката на шефката на дирекцията Катя Райкинска и да им се изплатят от държавата дължимите за 2 години назад средства. Впоследствие съдът отмени заповедите на ОБДХ и отвори екарисажа.

Спектакълът “Нирвана” от Константин Илиев на трупата на шуменски театър “Васил Друмев” спечели голямата награда на 28-то издание на фестивала „Друмеви театрални празници. Нова българска драма“. Комплекс „Авшарян“ пък спечели наградата Музей на годината за 2017 г. на Сдружение „Български музеи“. Призът бе за организирането на временната експозиция „Градски бит“.

На проведените извънредни местни избори Хасан Хасанов от ГЕРБ спечели битката за кметския стол на великопреславското село Миланово, а Алдин Чолаков от ДПС на върбишкото Маломир. Вотът се състоя, след като старият кмет на Миланово замина да работи в чужбина, а кметът на Маломир стана полицай.

На 23-ти, със символична първа копка, бе даден старта на проекта за обновяването на образователната среда в четири училища в Шумен, на стойност 13,041 млн. лв. До края на годината ремонтите в СУ „Трайко Симеонов“, СУ „Панайот Волов“, СУ „Васил Левски“ и НУ „Ил. Р. Блъсков“ не успяха да приключат. 

В предпоследния майски ден членовете на шуменското Регионално сдружение за управление на отпадъците се съгласиха единодушно да помогнат на Търговище. Причината бе рискът от екокатастрофа, поради  изчерпан капацитет на тамошното сметище. Така сметта на община Търговище тръгна към депото в "Дивдядово".

 Юни

В деня на Ботев на градския стадион в Шумен се проведоха финалите на областното първенство по футбол.  За пети пореден път шампион стана тимът на „Енев“ от Дибич“. Те победиха с дузпи „Мълния“ от Климент, а трети стана ФК "Никола Козлево", който пък победи „Смядово 2010“.

При посещението си в Шумен министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обеща на гражданите чиста вода. Той каза, че през юли ще бъде пусната обществената поръчка за строежа на пречиствателна станция за питейни води, като до 2 години тя ще бъде завършена. Конкурсът за избор на изпълнител така и не стартира до края на годината. Заради водата, но и не само, на пресконференция БСП постави на кмета на Шумен Любомир Христов оценка "Слаб" 2.

За първи път за учебната 2018/2019 община Шумен въведе електронни системи за класиране в училищата по различни критерии, най-важен сред които бе близостта на учебното заведение до дома на детето. Четири училища запълниха приемът на първолаци при първо класиране. След третото класиране свободните места бяха 91 в 7 училища. Така се затвърди тенденцията за намаляващ брой на първокласниците.
В лятната жега вандали счупиха за пореден път чешмичката  до Разперко. От общината вдигнаха ръце и се отказаха да я ремонтират.

През юни приключи поредният  ремонт на пещера „Бисерна“. От парк "Шуменско плато" отложиха отварянето й за туристи за 2019-та. Пак се оправдаха с прилепите и нарушеното им спокойствие.

Комплексният онкологичен център в Шумен получи от "Алкомет" АД видеогастроскоп и платформа за мини инвазивна ендоскопска хирургия на стойност 62 976 лв. До края на годината  същата фирма дари апаратура на още 3 отделения в МБАЛ.

Факултетът по артилерия ПВО и КИС в Шумен се сдоби с нов декан. С решение на общото му събрание инж. доц. д-р Дилян Димитров замени на поста полк. инж. проф. д-р Сашо Евлогиев. Роденият в Русе през 1973 г. Димитров е възпитаник на Математическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен и местното Военно училище.

Юли

Юли започна с новината от НОИ – Шумен, че в нашата област 50 735 души ще получават по-висока пенсия от този месец. На фона на информацията за по-високи пенсии, няколко дни по-късно от ОД на МВР дойде съобщението за поредния измамен възрастен човек.

78-годишна жена от Шумен се раздели с немалката сума от 6 380 лв. и злато, като си мислела, че помага за залавяне на измамници. След няколко дни пък други две възрастни жени дали общо близо 7 700 лв. и накити. Малко по-късно беше съобщено, че само за първите шест месеца ало измамници са отмъкнали от възрастни хора в Шуменско повече от 200 000 лв.

През юли кандидат-гимназистката кампания беше в разгара си. От Регионалното управление на образованието съобщиха, че прекратяват приема в 6 паралелки на 8-ми клас. Общият брой на учениците, класирани в училищата от област Шумен на първия етап беше 1316. Некласираните - 42, 81 пък не са участвали в класирането заради неприключила година, а други 73 не са пожелали да учат в нашата област или изобщо да продължат образованието си.

През седмия месец от годината общинското предприятие по „Чистота“ най-сетне започна да оперира в северната част на града.

През юли Шумен се сдоби с нови кръгови кръстовища – около новата многофункционална зала „Арена“ - Шуман. Беше подновен и Паметникът на 5-ти полк там. В края на месеца залата беше официално открита. Лентата беше прерязана от премиера на България Бойко Борисов и кмета Любомир Христов 514 дни след първата копка. Залата бе благословена от Варненския и великопреславски митрополит Йоан. Своите поздравления поднесе и районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов. Малко по-късно през месеца от общинска администрация организираха дни на отворените врати и поканиха шуменци да разгледат новата зала. От поканата се възползваха стотици хора. Девет дни след откриването й обаче, приземният етаж на новата придобивка беше наводнен от проливен дъжд. В края на месеца от Хидрометеорологичната обсерватория съобщиха, че количеството паднали валежи е три пъти над месечната норма.

Август

Август започна с дългоочаквана новина – Министерски съвет отпусна 1,5 млн. лв. за доизграждане на Старческия дом в Шумен, който от години се строи на територията на бившето поделение на КЕЧ в кв. “Б. Българанов“. В началото на месеца дойде новината и за предстоящо поставяне на доплеров радар на Шуменското плато, който ще стане част от системата на Агенцията за борба с градушките.

Сред новите неща за града беше и фактът, че за първи път ще боядисват пешеходни пътеки в Шумен с по-трайна боя – пластик.

Август продължи с добра новина за шуменката Дана Богданова, която намери и върна чанта с пари и документи. През осмия месец откриха и първият частен дневен център за деца с увреждания „Капчици“.

Лошите новини обаче не закъсняха – двама души, загинали при пътни инциденти за денонощие. Млада жена от Русе блъсна 54-годишен човек, излязъл на пътното платно край "Мътница". Другата катастрофа беше на изхода до Венец. Тя отне живота на 31-годишен мъж от селото. Същият ден стана ясно и че 17-годишно момче наръгало 23-годишния си брат след семеен скандал и едва не отнел живота му. По-късно през същия месец станаха още два тежки инциденти – малък турбовитлов самолет падна в района на 5-ти километър и 31-годишен моторист без книжка се блъсна в дърво на Шуменското плато. Мотористът загина на място, а катастрофата със самолета причини смъртта на единия от двамата мъже в него.

През август започна строителството на новия участък от АМ „Хемус“ - от пътен възел Белокопитово до търговищкото село Буховци. Проектирането и строителните дейности са на стойност 119,785 млн. лв., осигурени от републиканския бюджет. Стартът на изграждането на новата отсечка беше дадена от премиера Бойко Борисов. При посещението си в Шумен, министър-председателят обеща и нов физкултурен салон за НУ „Илия Блъсков“.

Интересно събитие беше за шуменци турнето на купата от Световното първенство по волейбол. Тя бе представена пред "Арена Шумен" от национала Светослав Гоцев, а любителите на спорта имаха възможност да вземат автограф от него и да се снимат с трофея. Спортните новини продължиха с дългоочакваното завръщане на футболния отбор „Волов“ във В група. През август тимът изигра и първия си мач - с „Локомотив“ Русе, но за жалост шуменци загубиха.

Септември

В началото на месеца се проведе 49-тото поред рали „Стари столици“. В него взеха участие 49 екипажа, като надпреварата спечели този на АСК Мегапорт. Мирослав Ангелов и Недялко Сивов с Шкода Фабиа R5 показаха време от 27:34.3 минути.

Интерес предизвика и новината за изграждането на младежката геосфера, чийто строеж стартира в началото на септември, а по-късно през месеца беше официално открита. 9-метровият купол се издигна пред Безистена и събира младите хора.

На 17 септември за първи път училищния праг прекрачиха 1290 първокласници от областта. Учебната година официално бе открита и в шуменския филиал на Медицинския университет – Варна, където 31 медицински сестри и 20 акушерки започнаха обучението си в първи курс. Най-рано академичната година стартира в ШУ „Епископ Константин Преславски“, където в дебрите на висшето образование се впуснаха 1141 първокурсници. На церемонията по откриването присъства и президентът Румен Радев.

В края на месеца пък се състоя друго официално откриване – това на 163-тия театрален сезон за ДКТ „Васил Друмев“. Той започна с премиерата на спектакъла „Ще ти разкажа за Америка“.

На фона на недотам добрите криминални хроники от полицията, дойде и една добра новина - 27-годишната шуменка Айсел Ахмед намери портфейл с 607 лв. и документи и го върна на собственика.

На ул. "Преслав" найлоновите чували от знаците най-сетне бяха махнати и отсечката от ул. "Съединение" до бул. "Мадара" официално стана еднопосочна.


Месецът бе белязан и от новини за убийства. В края на септември бе намерено тялото на 34-годишния Рейхан Мехмед от Вълнари. Той бе обявен за издирване, като пет дни след това беше съобщено, че е намерен убит.

Малко по-късно друго убийство разтресе обществото в Шуменско - в Каспичан мъж извърши четворно убийство. Убити бяха 81-годишният Георги Петров, съпругата му Гула Петрова, синът им Веселин и дъщеря им Славка. Задържан за убийството е роднина на семейството - 64-годишният Петър Петров, който живеел на друг етаж в същата къща. Мотивът бил спор за имот.

Пак имот породи бурни дебати в сесийна зала през септември – зала „Арена Шумен“ и бъдещото й предлагане на концесия. В крайна сметка Общинският съвет одобри плана, като бъдещият концесионер трябва да е готов да плаща 125 хил. лв. Цената бе предложена от кмета Любомир Христов, като той обяви, че докато е кмет, залата няма да бъде дадена на никого, без решение на Общинския съвет.

Новина дойде и за друга сграда – след две годишно забавяне, започна ремонтът на Щаба на Военното училище. Дейностите включват работа по фасадите, поставяне на топлоизолация, нова мазилка, подмяна на дървената дограма с PVC, смяна на сградната водопроводна инсталация и изграждане на мълниезащита, а също и на противопожарна и противообледенителна системи. Ремонтът казаха, че ще приключи до края на годината, но не приключи.

Деветият месец от годината традиционно завърши с новини около Карнавала на плодородието, в който се включиха 57 групи с над 2000 участници от страната и чужбина.

Октомври

През октомври стартира инициативата „С предпазен колан на задната седалка“. Близо 2 400 деца от 2 до 4 клас от градовете Шумен, Каспичан и Плиска бяха включени в обучението. Хлапетата получиха специална тениска и значка „Инспектор по коланите“. Идеята бе значката да даде самочувствие на малчуганите да контролират дали всички в колата са с колани. В обучението на децата се включиха над 90 доброволци от фирми и институции, които в час на класа, с помощта на информационни материали и анимационно филмче, съобразено с възрастта на децата, разкриха опасностите, които грозят децата, ако те не са с колан, не са на седалка или столче.

За първи път в Шумен се проведе масово кръщене. 15 бебета, заченати през 2017-та, приеха Христовата вяра в шуменския храм "Свето Вознесение Господне". Светото кръщение извърши архиерейския наместник отец Димитър. Събитието бе финал на кампанията „Направи го за България" на "Движение за национална кауза" /ДНК/, чиято основна цел е насърчаването на раждаемостта. То се проведе едновременно в 11 града в страната и обхвана 1 220 деца.

Второто издание на Международния конкурс по камерно пеене на името на великия български композитор Панчо Владигеров събра в Шумен млади дарования. Тринадесет изпълнители се изявиха на сцената на НЧ „Добри Войников – 1856“, за да покажат своя талант и чрез него да популяризират песенното творчество на българския класик. Лауреатите от конкурса бяха наградени от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Преди това г-жа Караянчева посети Паметник "Създатели на българската държава", където обеща да съдейства за промяна на статута на монумента. Ако той бъде обявен за обект със световно или национално значение, наложителният му ремонт може да се извърши с европейско финансиране.

През октомври започнаха кърпежи на уличните настилки в селата на община Шумен. Такъв на места не бе правен от години. Ремонтът струваше 176 500 лв. с ДДС. През месеца от общината обявиха и, че са изградени 6 нови детски площадки, а други 6 са напълно обновени с нови уреди и съоръжения. Това е струвало 200 хил. лв. Повечето от 12-те площадки са комбинирани и са със съоръжения за деца на различни възрасти. На някои от тях са изградени и игрища за футбол и баскетбол, а на 3 са поставени уреди за стрийт фитнес. Общинското предприятие "Чистота" започна да поставя новите контейнери за смет, които бяха закупени. До тогава предприятието ползваше казаните на "Екомакс". В северната половина на Шумен бяха заменени 140 контейнера.

Новата "Арена Шумен" получи първата си награда. Залата бе отличена в категорията за обществено строителство получи община Шумен на Осмото издание на престижните награди LUXURY Property AWARDS 2018. Многофункционалната спортна зала „Арена Шумен“ бе определена от международното жури като пример за впечатляваща архитектура. През месеца в залата се проведоха и куп културни и спортни събития, като първото европейско първенство по смесени бойни изкуства за деца, кадети и юноши, съпътствано от балканско първенство по ММА за мъже, финалът на националния конкурс за изпълнение „Гласовете на детската мелодия“.

Ноември

През целия месец с редица прояви Шумен отбеляза 185 години от рождението на Добри Войников. А отборът на област Шумен, съставен от осмокласниците Ния Димитрова и Михаил Костов, спечели първото издание на образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“.

Иновациите навлязоха в Шумен. Пред зала „Арена Шумен“ бяха поставени две автобусни спирки с автономно осветление и USB изход за зареждане на телефон. Още една такава спирка бе изградена след моста по улица „Марица“ до кръстовището с улица „Васил Друмев“. От общината съобщиха, че други три нови спирки на стойност 24 000 лева са поставени в различни части на града, а 15 са ремонтирани и обновени.

Стартира и 2,5-милионният проект за рехабилитация на уличното осветление в Шумен. Дейностите ще продължат и през 2019 година.

На 11 ноември и Шумен се включи в протестите срещу високите цени на горивата. На първия протест през зала "Арена Шумен" се събраха над 1000 души. Събитието бе организирано във Фейсбук, като бе разрешено от общината и охранявано от полиция. Протестите продължиха вяло почти месец.

Изтече третата година от мандата на кмета на Шумен Любомир Христов. На 20 ноември той направи отчет на управлението си, като обобщи, че е удовлетворен от свършеното досега, но него и екипа му ги чака още много работа. Тя веднага се появи, след като залата по художествена гимнастика в комплекс „Плиска“ се наводни. Общината взе бързо решение да започне ремонт на покрива и на тази част от спортното съоръжение, след като преди това бе заложила ремонт на конструкцията над игрищата по хандбал, баскетбола и волейбол.

Месец преди Коледа шуменската болница получи 6 електронни бебешки теглилки и ларингоскопски комплект за Отделението по неонатология. Те бяха купени със средства от приключилата вече кампания за събиране на капачки на Фондация "Нашите недоносени деца". Дарението е на стойност 978 лева - сумата, спечелена от предадените за рециклиране близо 10 тона капачки.

Декември

На 4-ти в Шумен грейнаха празничните светлини. Тържеството пред театъра започна със заря, която освети пътя на Дядо Коледа, който обеща много подаръци на шуменските деца. Два дни след това Дядо Коледа отвори пощенски клон в Шумен. Там джуджета приемаха писмата на децата с искания подарък до Белобрадия старец.

По традиция в навечерието на 6 декември Шумен почете своите дарители на тържествена церемония в Гранд хотел „Шумен“. Представители на близо 100 фирми, сдружения и граждани, помогнали да се реализират значими обществени каузи в града получиха сертификати и плакети от Община Шумен.

И отново традиционно след застудяване на времето въздухът в Шумен се насити с фини прахови частици над нормите, от общината представиха новата си програма за намаляване на замърсяването на въздуха в града. В документа бе посочено, че главна причина за замърсяването на въздуха е битовото отопление с твърди горива. Затова намаляването на използването им е приоритет №1 в плана за действие през следващите години. В програмата е предвидено още даа се увеличи дела на отопляващите се с природен газ, с електричество, и с нискоемисионно гориво, като например пелети. Останалите приоритети са намаляване емисиите от транспорта, от уличните платна, от строително-ремонтни дейности и от промишлена дейност.

От общината отбелязаха финала на дейностите по проекта „Благоустрояване и рехабилитация на техническата инфраструктура на град Шумен“, който бе за 7 178 080 лв. В рамките на проекта бяха извършени строителни дейности по улиците „Тича“, "Станционна“, част от „Съединение“, в кв. „Тракия“ и пространството до ДКЦ-I.

По същото време дойде новината, че КЕВР отново вдига цената на водата в Шумен. Против увеличението се обявиха всички институции. Общинският съвет реши да свика извънредно Общо събрание на Асоциацията по ВиК за област Шумен и там да нищят още въпроса преди да подпишат новия договор с ВиК.

Зала "Арена Шумен" получи още една награда. Тя бе отличена в конкурса "Сграда на годината". На последния си брифинг за годината кметът Любомир Христов заяви, че общината продължава да работи за подобряване на спортните обекти и е възложила проектиране на нов стадион. По традиция спортистите на града бяха поканени на тържествена церемония, която се проведе в "Арена Шумен". На тържеството бяха отличени най-добрите в спорта за 2018 г. За №1 бе избран световният шампион по муай тай Християн Тотев.


В навечерието на Коледа за празнично настроение на шуменци отново се погрижиха джуджета и Дядо Коледовци на колела. Освен да създадат радост и веселие, тази година те имаха и още една отговорна задача. Велоджуджетата провериха дали всички писма, пуснати от децата в пощата на Белобрадия старец, са стигнали до него.

В последните работни дни на месеца стана ясно, че правителството дава на община Шумен 450 хил. лв. С тях ще се извърши основен ремонт, преасфалтиране, поставяне на тротоари и ново осветление по ул. "Петър Парчевич", в участъка й до Онкодиспансера и Медицинския колеж. За ремонти на улици на още 6 общини от областта бяха отпуснати над 3 млн. лв.

На 28 декември излезе решението на КЕВР, с което цената на водата в област Шумен се повишава с 10 стотинки. От 1 януари за битовите потребители кубик вода става най-скъпия в страната - 3,40 лв.

По традиция на 31 декември от община Шумен поканиха жителите на празничен концерт, с който да отбележат настъпването на Новата 2019 година.

ШУМ.БГ