По време на предизборна обиколка в Айова тази седмица Джо Байдън спомена, че семейството му наскоро е вечеряло със семейството на бившия президент Барак Обама. На събитие за набиране на средства в Хюстън Байдън се пошегува за прословутата ругатня, която изтърси, когато поздравяваше Обама за победата му в здравеопазването. А наскоро Байдън пусна в "Туитър" снимка на гривна на приятелството между Джо и Барак. Посланието е ясно: Байдън наистина иска да се знае, че все още е приятел с Обама.

Той разчита, че като примамва демократите с носталгия по годините на Обама, може да помогне за възстановяване на разнородната национална коалиция, която два пъти го изведе до победа. Досега Обама не е подкрепил никой от двете дузини демократи, включили се в кандидатпрезидентската надпревара, а съветниците на Байдън настояват, че кандидатурата му за 2020 г. си е само негова. Но засега Обама играе звездна роля в посланието на Байдън.

"Това е стратегия за номиниране и тя съдържа доста ползи", каза главният политически стратег на Обама Дейвид Акселрод за честото споменаване на Обама от Байдън. "Фактът, че той има подкрепата на Обама, е от особено значение за афроамериканските избиратели. А аз мисля, че ако той получи номинацията, именно това ще е причината."

Седем седмици след като започна своята кампания, 76-годишният Байдън води в многолюдната надпревара за президентската кандидатура на своята партия буквално във всяка важна демографска група, включително афроамериканците, които играят решаваща роля в процеса на номиниране. Някои видни демократи смятат, че това може да се дължи на връзката на Байдън с първия чернокож президент на страната.

Но някои скептици смятат, че първоначалният успех на Байдън просто е резултат от неговата известност и ще се срине, когато той бъде подложен на по-критична проверка. "Той приема, че свързването му с Барак Обама ще му донесе коалицията на Барак Обама - многорасова коалиция", каза Ейми Алисън, основателка на националната мрежа "Тя, народът", съсредоточена върху непринадлежащите към бялата раса жени. "Това просто не работи."

В Южна Каролина, където афроамериканците доминират на първите първични избори на юг, щатската депутатка Гилда Коб-Хънтър каза, че свързването на Байдън с Обама може да бъде сполучливо за спечелване на по-старите афроамерикански избиратели. Но ще е нужно доста повече, за да изпъкнеш сред множество талантливи кандидати на демократите в дългосрочен план, каза тя. "Ако това е цялата му игра, той ще трябва да се постарае повече", каза Коб-Хънтър, която е президент на Националното събрание на чернокожите щатски законодатели.

Нина Търнър, съпредседател на кандидатпрезидентската кампания на сенатора от Върмонт Бърни Сандърс, каза, че е обидно да се мисли, че чернокожите избиратели биха подкрепили Байдън само заради свързването му с Обама. "Избирателите заслужават повече от това", каза Търнър, която е афроамериканка.

"Още не съм чула някой да казва, че ще гласува за някого заради отношения, които е имал с Барак Обама. Тази представа най-малкото е обидна", каза тя. "Въпросът е какво ще направиш за чернокожата общност, когато имаш властта и се изправиш срещу една своеволна Републиканска партия."

Въпреки че засега не е подкрепил никой кандидат, Обама направи изявление чрез своя говорителка за включването на Байдън в кампанията, като отбеляза, че "президентът Обама отдавна казва, че избирането на Джо Байдън за негов кандидат за вицепрезидент през 2008 г. е било едно от най-добрите решения, които е вземал някога". Това е реклама от популярния бивш президент, с която не може да се похвали никой друг кандидат.

По същия начин никой друг кандидат не може да претендира, че е изпълнявал деликатни управленски функции като администрирането на закона за американското възстановяване и реинвестиране на стойност близо 800 милиарда долара, на който се приписваше заслугата за създаването на милиони работни места във време, когато икономиката на САЩ беше в криза.

"Бях горд да работя заедно с него по закона за възстановяването, който според мен и според много икономисти ни предпази от навлизане в депресия", заяви Байдън пред публиката в Девънпорт, предизвиквайки бурни аплодисменти. Екипът на Байдън намеква, че посланието му съвсем не е свързано само с Обама.

Всъщност Байдън оповести през последните седмици подробни политически предписания за образованието и околната среда. Той също така очертава своя обосновка за кандидатурата си, която се съсредоточава върху засилването на възгледите за превъзходството на бялата раса и омразата при управлението на президента Доналд Тръмп.

Все пак съветниците на Байдън казват, че той не може да пренебрегне опита си в Белия дом, който му помага да изпъкне сред доста по-неопитните кандидати, участващи в надпреварата за президентската номинация на демократите.

Байдън говори пред всяка публика за своята работа като вицепрезидент и за отношенията си, защото "това е важна част от неговата личност", каза съветничката на Байдън Анита Дън, работила също така за Обама по-рано. "Тези отношения бяха наистина близки и продължават. Те определено все още поддържат връзка", добави Дън и отбеляза, че те са споделяли "осем години, изпълнени с постижения, осем години, изпълнени с битки, за да направят това, което е правилно за американския народ, осем години, изпълнени с общи ценности".

Социологът на Байдън Джон Анзалоун отбеляза, че Байдън и Обама имат някои общи големи постижения, но каза: "Важно е, че от първия ден Джо Байдън представя свое виждане, своя мотивация за включване в надпреварата, защо се кандидатира и какво иска да направи." "Тази кандидатура е изцяло на Джо Байдън", каза Анзалоун.

В Айова във вторник вечерта Байдън говореше за успехите, които е споделял с Обама, включително спасителния пакет, предпазил американската автомобилна промишленост от финансов крах. В този ден той получи най-големи аплодисменти, когато сравни характера на Обама с този на Тръмп.

"Барак Обама беше президент, притежаващ изключителен характер и благоприличие", каза Байдън, а стотици демократи станаха на крака. "За осем години нямаше нито един намек за скандал."

БТА/Дневник