Тази година имахме много силен турнир и много силно представяне на българските участници. Така определи приключилия вчера  XII-я Международен есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" /IATI/ главният му организатор гл. ас. Бисерка Йовчева.

Тя и младите шуменски информатици Весела Николова и Даниел Койнов разказаха за състезанието днес пред журналисти.

В международната IT надпревара се включиха общо 403 състезатели от 17 държави.

"За първи път от няколко години назад имаме изключително добро българско представяне – това е третото място на Георги Петков от София. Той има шуменска връзка, защото част от подготовката му премина в Школа "AиБ". Останалите български състезатели също се представиха добре. Както обикновено, водещи в класиранията бяха Русия и Румъния, но този път много активно се включиха представители на Украйна, Израел, Беларус. Имаме златни медали от няколко различни държави, което е добро като разнообразие", каза Бисерка Йовчева.

Тя обясни, че международното състезание, въпреки че е било онлайн, се е оказало доста тежко за организация и за провеждане. Паралелно с него се проведе и юбилейния 20-ти Национален есенен турнир по информатика.

"Имаше моменти, в които напрежението беше изключително голямо. Един от тези моменти беше събота сутринта, когато освен 403 международни участници, в сървъра на състезанието се включиха още 200 от Националния есенен турнир по информатика. И тогава изведнъж появата на над 500-600 човека доведе до технически проблеми със сървъра. Слава богу, те бяха разрешени много бързо и това беше оценено от нашите колеги в световен мащаб. Имаме поздравления от абсолютно всички. Другият критичен момент беше снощи при церемонията на закриването, защото всички в огромното си нетърпение да видят резултатите непрекъснато изпращаха съобщения във всички средства за комуникация на турнира. Това доведе  до огромно задръстване на самия сървър, но той издържа и успяхме да публикуваме успешно резултатите и класиранията", разказа организаторката на турнира.

Весела Николова е сред най-добре представилите се шуменски информатици. Тя е завършила с втори резултат сред всички момичета в България. "На международното състезание пък, както обикновено, Даниел Койнов се представи отлично и спечели бронзов медал в младшата възрастова група", каза Бисерка Йовчева. Отлично представяне има и при шестокласниците. В топ 15 са само състезатели от Шумен и София.

Домакин на турнира, съвместно с ШУ "Епископ Константин Преславски", е община Шумен.

ШУМ.БГ