Местният парламент в Шумен одобри днес предложението за вдигане на заплатите на селските кметове в общината с 20% от 1 октомври 2020-та.

Такова решение бе взето на заседанието на местния парламент през октомври, но бе върнато от областния управител като незаконосъобразно, защото не е предложено от администрацията, а от общински съветници. През ноември ОбС отново разгледа предложението, като този път то бе направено от кмета на Шумен, като заедно с възнагражденията на селските кметове, бе предложено да се увеличи с 20% и неговата заплата. След бурни дебати не бе взето решение, а кметът Любомир Христов оттегли докладната си за своето възнаграждение.

Така днес отново въпросът бе поставен на дневен ред, като Общинският съвет трябваше да отхвърли или потвърди решението си за вдигане на заплатите, но само на кметовете на селата, защото нямаше повторно внесена докладната за увеличение на възнаграждението на шуменския кмет.

С 22 гласа „за“ (при необходими 21 гласа при върнато решение) съветниците потвърдиха решението си от октомври и вдигнаха със задна дата заплатите на селските кметове в общината. 10 съветници бяха против, 7 гласуваха „въздържал се“.

Дали решението на Общинския съвет ще влезе в сила отново зависи от областния управител. Той има право, ако отново го намери за незаконосъобразно, да заведе дело пред Административен съд – Шумен и съдът да се произнесе ще имат ли или не по-високи заплати кметовете на селата в общината.

ШУМ.БГ