За шести път конкурсът „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ ще събере млади творци в Шумен. Надпреварата, която тази година е и онлайн и присъствена за участниците, ще се проведе на 5 и 6 юни.

Конкурсът се организира от училищно настоятелство при СУ „Сава Доброплодни”, РБ „Стилиян Чилингиров“, Музеен комплекс „Панчо Владигеров”, Община Шумен. Той е за деца и младежи от 5 до 19 години и е в три направления: музика, изобразително изкуство и танц.

За подготовката и провеждането на конкурса днес на брифинг в общината говориха педагозите от СУ „Сава Доброплодни“ Емилия Божилова, Ангел Ангелов, Борис Иванов и Деница Спасова.

Над 200 са рисунките, които участват в конкурса в направление „Изобразително изкуство“ , а темата, по която рисуваха малките художници бе „Предания и легенди от моя роден край“. „Идеята бе да стимулираме децата да научат повече за своите родни места“, каза педагогът Деница Спасова. Тя допълни, че победителите в отделните възрастови групи ще бъдат публикуване на сайта на СУ „Сава Доброплодни“ утре 2 юни. Изложба с творбите на участниците ще бъде подредена в РБ „Стилиян Чилингиров“.

„Най-голям интерес към двата раздела рисунка и анимация в направление „Дигитални произведения“ има от ученици 1-4 клас, като участниците са двойно повече от миналата година“, каза Ангел Ангелов. Той обясни, ч в това направление от децата се изисква сами да създадат своите герои „Анимациите са чрез език за визуално блоково програмиране, при което е необходимо съчетание на знания и умения между програмирането и изобразителното изкуство“, допълни Ангелов. Темата, в която участниците представят своите дигитални произведения е „Космическа одисея“.

Над 200 изпълнители ще се представят в направление „Музика“ в конкурса тази година. Направлението е разделено в три категории - народна, класическа, популярна музика. „Имали сме и повече участници, но с оглед на ситуацията в България мога да кажа, че интересът към конкурса е запазен“, сподели Емилия Божилова. Тя добави, че и в трите направления първата фаза на конкурса е била онлайн. След това жури е оценило и допуснало до втори етап участниците, които ще се представят пред шуменска публика.

Талантите, избрали да участват в раздел „Популярна музика“ ще открият присъствено конкурса на 5 юни от 9,30 часа в двора на СУ „Сава Доброплодни. Изпълнителите на класическа музика ще свирят в къща музей „Панчо Владигеров“.

Във всяка възрастова категория в конкурса ще бъдат раздадени първо, втора и трета награда, ще има грамоти за участниците, както и специални призове.

Най-добрите изпълнители ще получат и Награда от кмета на Шумен, който е и патрон на конкурса.

ШУМ.БГ