Със силен старт Симфониета Шумен влиза в поредния си творчески месец. На 4 юни /петък/ от 19.05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ любителите на симфоничната музика ще чуят великолепен „Концерт в ре мажор“ със солист цигуларят Светлин Русев под диригентството на маестро Станислав Ушев, съобщиха от Симфониетата.

В програмата са включени два концерт за цигулка и оркестър в ре мажор - 4 от В.А. Моцарт и от Й. Брамс.

Светлин Русев започва да свири на цигулка от ранна детска възраст. През 1991 постъпва във Висшата национална консерватория за музика и балет в Париж, в класа на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан Жак Канторов.

Само три години по-късно журитo на Висшата национална консерватория за музика и балет единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика.

За харизматичния цигулар следват международни награди от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн, “Маргарита Лонг Жак Тибо”. През 2001 г. е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония.

Светлин Русев притежава изключително широк репертоар, вариращ от барока до съвременната музика и популярните жанрове. Паметни са и неговите изпълнения на музика от български и славянски композитори.

Към момента Светлин Русев е професор в престижната Haute École de Musique в Женева, след като в продължение на 10 години преди това преподава като професор и в Националната висша консерватория в Париж. Прави майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят. Паралелно с това е последователно артистичен съветник на Софийска филхармония, а в настоящи момент и артистичен съветник на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в родния си град Русе.

Маестро Русев свири на цигулка Страдивариус от 1710 г. Camposelice“, предоставена му любезно от музикалната фондация Nippon.

ШУМ.БГ