Шуменци се преклониха пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Героите бяха почетени на тържествена церемония с поднасяне на венци и цветя пред паметника на пл. "Кристал".

На нея присъстваха областният управител Валентин Александров, кметът на Шумен Любомир Христов, ръководители на институции, военни, общественици и граждани.

Слово признесе полк. доц. д-р инж. Дилян Димитров, декан на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ към Националния военен университет „Васил Левски”:

„Това е денят на нашата гордост, на нашата сила и вяра във вечността на Родината. Прекланяме се пред героичните дела на загиналите за свободата и независимостта на България, защитили в тежки, съдбовни часове нашата независимост.

За всяко поколение Ботев е пример и знаме. Ботевата вяра, ботевата обич към България, неговата саможертва, са онези ценности, които остават непреходни.

Вече близо век и половина Ботевото слово и легендарния му революционен път разгаря пламък в сърцата на поколения българи и ни напомнят настоятелно що е дълг и що е Родина. Затова пазим свята паметта за безсмъртния подвиг на поета и неговата чета като символ на свободолюбивия български дух.

Казват, че Отечеството може да загине само тогава, когато изчезне от сърцата на синовете си. Българската история познава и най-обикновени хора от народа, извършили подвизи, оставили предания и легенди, надживели столетията. Те  са съградили вярата и са променили хода на историята, допринесли са ние, българите, да запазим своята народност. Нека пред всички тях, отдали живота си на идеалите за свобода, братство и равенство, ние чедата на Майка България, се преклоним и отдадем почит. Наш дълг е да предадем ботевите завети на бъдещите поколения, за пример и упование в моменти на трудности и изпитания.

Нека бъдем достойни за великата саможертва на дедите ни. Да помним, че именно техният подвиг е в основата на съвременна България!"

ШУМ.БГ