Вицешампионски титли завоюваха отборите на „Шумен 98“ и „Шумен 61“ на завършилото днес държавно първенство по плажен хандбал за юноши и девойки, родени 2004 г. и по-малки.

Надпреварата се проведе в к.к. Слънчев бряг и на нея бяха определени съставите на националните гарнитури за предстоящото през юли месец във Варна Европейско първенство по плажен хандбал за юноши и девойки до 17 г.

При юношите на държавното първенство участваха 8 тима, които бяха разпределени в две предварителни групи. Отборът на „Шумен 61“ спечели своята група с три победи. На полуфинал тимът се изправи срещу „Локомотив“ Горна Оряховица“ и победи с 2:1 след изпълнение на дузпи, при които шуменци бяха категорични 8:4.

На финал „Шумен 61“ се изправи срещу „Асти“ Хасково. В този мач умората си каза думата и момчетата от Шумен не успяха да играят на максимум и допуснаха загуба с 0:2.

При девойките участваха 5 отбора, които играха по системата всеки срещу всеки. Шуменки записаха 2 победи и 2 загуби. В последната среща срещу Сливница малко не достигна на момичетата от „Шумен 98“ да се поздравят с победа, което щеше да им донесе златните медали, които останаха за съперника им..

В крайното класиране шуменки завършиха с равни точки с миналогодишния шампион „Панагюрище“, но заради победата в директния двубой, „Шумен 98“ се окичи със сребърните медали, а „Панагюрище“ с бронзовите.

Шест от състезателите на отборите на Шумен получиха повиквателни за разширените състави на националните отбори. При юношите това са: Андрей Жечев, който бе определен и за най-полезен състезател на първенството, Виктор Каников и Кадир Мехмед. При девойки националки са: Натали Христова, която попадна в идеалния отбор на шампионата, Селен Меджнум и Никол Найденова.

Утре на пясъка в Слънчев бряг в надпревара за шампионската титла по плажен хандбал излизат отборите при мъжете и жените. 13 са тимовете, които ще играят в мъжкия турнир, 6 са при дамите.

В надпреварата участват мъжкият тим на „Шумен 61“ и женският на „Васил Левски“ Нови пазар, в чиито състав ще играят и момичета от Шумен.

ШУМ.БГ