„Ние инвестираме постоянно в хора, в нови технологии, в машини!“ Това заяви директорът за връзки с инвеститорите в „Алкомет“ АД Петър Станчев, който участва чрез скайп-връзка в дискусията на третия панел „Двигатели на растежа“ в 12-ото издание на едно от най-големите икономически събития, провеждани у нас – „Шумът на парите“. Тази година, заради епидемиологичната обстановка в страната, икономическият форум се проведе изцяло онлайн.

Форумът стартира в София на 2-ри юни. В него участваха 40 водещи компании от цялата страна, 50 лектори, от които 40% висши мениджъри, представители на своите фирми. В програмата на форума бяха включени панелите „Лични финанси“, „На пазар през 2021 г.“, „Двигатели на растежа“, „Банки“, „Образование“ и „Недвижими имоти“.

В панела „Двигатели на растежа“ беше представена гледната точка на едни от най-големите компании в страната, сред които е и „Алкомет“ АД. Главният икономист на „Уникредит Булбанк“ Христофор Павлов и регионалният мениджър на „Шнайдер Електрик“ Радослав Кошков бяха другите двама панелисти.   Водещият на дискусията Иван Нончев подчерта, че алуминиевото производство е сред най-динамичните сектори в индустрията.

Петър Станчев сподели, че в най-добрите си години заводът е произвеждал около 36 000 тона готова продукция. След приватизацията, новите собственици на „Алкомет“ АД  инвестират общо над 340 милиона лева. В резултат на това обемът на продукцията се удвоява на 73 000 тона. За предходната година оборотът на „Алкомет“ АД е за 180 милиона евро. Тази година се очаква обемът на продукцията да достигне 90 000 тона, а оборотът да бъде в рамките на 220-230 милиона евро.

Само през последните три години размерът на инвестициите е над 120 милиона лева. На площ от 20 дка са построени два нови цеха. С реализирането на тази инвестиционна програма „Алкомет“ АД ще може да изработва автомобилни компоненти. И тук е пресечната точка между това, че алуминият се сочи за металът на бъдещето, и това, че бъдещето на автомобилната индустрия принадлежи на електромобилите.

„Вече сме спечелили първите си контракти с един от водещите автомобилни производители в Европа“ – обяви Петър Станчев. И прогнозира, че около 25% от пресовото производство на „Алкомет“ АД ще бъде насочено към автомобилната индустрия.

Платена публикакция.