Комедията „Михал Мишкоед“, поставила началото на театралните представления в Шумен и България на 15 август 1856 г., ще оживее отново на сцената по повод честванията на 165 години от основававането на театъра в Шумен.

Да пресъздадат пред съвременната публика побългарената от Сава Доброплодни комедия (по гръцкия писател Милтиадис Хурмузис) „Михал Мишкоед“ се заема част от трупата на ДКТ „Васил Друмев“.

Днес те започнаха репетиции по пиесата с работно заглавие „Михал“ и се очаква да представят своята версия на комедията на 15 август т.г. Началото бе поставено в читалище „Добри Войников“, където преди повече от век и половина е премиерата на „Михал Мишкоед“.

Важното нещо, което се случва е, че ни дадоха възможност да се докоснем до оригиналния текст, който е преведен от Сава Доброплодни и превърнат от него в „Михал Мишкоед“  и по който е работено за представлението. Вълнуващо е да се докоснем до ориганалния текст, който е и в основта на нашето бъдещо представление. В нашия случай имаме редакция от Кольо Карагеоргиен, но духа и оригиналния език на представлението се запазват. Това е много важно при направата на такова едно юбилейно представление във връзка със 165 години от неговата поява“, каза днес на старта н арепитициите на „Михал“ режисьорът Съби Събев. Той допълни, че преди 165 години пиесата е имала огромен успех и се надява сегашната й премиера отново да се докосне до успеха, коята е имала тогава.

В комедията ще вземат участие Стефани Лечева, Николай Станоев, Биляна Димитрова,  Катрин Лалова, Валери Савков, Пламен Иванов, Радостина Велкова, Александра Михайлова, Стефан Мараджиев, Веселин Бърборков.

Литературната преработка е дело на Кольо Карагеоргиев, сценичната среда на Димитър Димитров, режисьор е Съби Събев.

Представянето на комедията „Михал“ е едно от събитията, които театърът подготвя за 165-годишнината от първото българско представления.

ШУМ.БГ