Това лято детските градини в Шумен ще работят и няма да затварят, както в предходните години - по седмица, две или четири. Всяка детска градина ще има почивка за максимум 5 работни дни през летните месеци, за да се извършат малки текущи ремонти по сградите. Предстои среща с директорите, за да се утвърди графикът на забавачките.

Това каза на пресконференция днес в Общината заместник-кметът по образование Найден Косев.

„По време на извънредното положение детските градини стояха твърде дълго затворени и е решено през летните месеци да няма нарочни затваряния при наличието на деца, желаещи да посещават градините“, обясни Найден Косев. Той допълни, че всяко детско заведение ще решава с оглед на посещаемостта, как да формира групите, колко от персонала да работи и т.н. Косев посочи, че досега практиката е показала, че през месеците юли и август капацитетът на забавачките се запълва на 35 – 40%.

„За радост, по сградите на детските градини в Шумен не се налагат основни ремонти, така че петте дни, в които съответното заведение няма да работи, ще се извършат необходимите текущи ремонти. Това лято ще наблегнем на облагородяване на парковите пространства, ще подобрим условията за игра на децата навън“, каза още Найден Косев.

Той заяви, че електронният прием в детските градини се извършва спокойно и плавно. „Капацитетът е достатъчен, за да могат всички родители да запишат децата си“, допълни Найден Косев.

От обявените 730 места, след първо и второ класиране, са останали 149 свободни места. В яслените групи, от обявените 89 места, е останало едно свободно.

ШУМ.БГ