1462 седмокласници и 1381 десетокласници от училищата в Шуменска област се явяват днес на национално външно оценяване. Изпитът е по Български език и литература.

“Беше създадена добра организация и тази сутрин нямаше проблеми с изпитите в нито едно училище в областта”, каза за ШУМ.БГ старши експертът на Регионалното управление на образованието Юлиян Тодоров.

За седмокласниците изпитът е особено важен, защото оценката от него е балообразуваща за гимназиалния етап на образованието. В петък, на 18 юни, предстои изпитът по Математика, а на 17 юни ще бъде оценяването по чужд език, но участието в него е по желание. Националното външно оценяване за седмокласниците в Шуменско е организирано и се провежда в 43 училища. 

Десетокласниците имат национално външно оценяване за първи път през година. Изпит се провежда в 31 училища. “Информацията ни е, че около 4%, или около 60 ученици, не са се явили на изпита тази сутрин. Този изпит не е задължителен и е много важен само за учениците от обединените училища, които с оценката от него кандидатстват за прием във втори гимназиален етап”, обясни Тодоров.

ШУМ.БГ