Криминалисти от шуменската полиция се срещнаха с ученици в рамките на организираната от Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен Детска работилница за изкуство. Днес пред участниците в клуб „Млад полицай“ експертът от кримивалистическа лаборатория към областната дирекция на полицията Красимир Крумов показа на децата как се снемат дактилоскопни отпечатъци и следи, съобщиха от полицията.

Учениците разгледаха основните „инструменти“ на експерт – криминалиста за изземване на дактилоскопни следи – четки за фиксиране и специални прахове. Праховете са два вида – магнитни и немагнитни, в зависимост от това какви повърхности ще се третират.

Красимир Крумов им показа как обектът (следа) се фиксира с помощта на четка и прах, след което с помощта на специално фолио ги пренася и съхранява за работа.

Децата научиха за различните видове отпечатъци, как и защо се снемат и съответния отпечатък може ясно да идентифицира лицето, от което е оставен.

Заниманията на децата продължават утре в РУ-Шумен, където инспектор Ирина Панова от Детска педагогическа стая ще им покаже помещенията за задържане, разпознаване на лица, ще ги запознае с различните видове полицейски служители, а гл. инспектор Галин Божилов ще им покаже огнестрелните оръжия, с които са оборудвани служителите от охранителна полиция.

ШУМ.БГ