Само 15 новозаразени с Covid-19 жители на Шуменска област са регистрирани през изминалата седмица в Единната информационна система, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

В три от дните през седмицата няма нови случаи. Сред положителните 8 са на жители от град Шумен, а останалите са от Нови пазар, Осмар, Златна нива, Браничево, Пристое, Каспичан и Велики Преслав.

Въпреки спада на заразата, Шуменско все още е в жълтата зона на епидемията с над 20 на 100 000 жители. На двуседмична база числото за областта е 23,8.

Сериозно намаляване на броя на пациентите отчитат и в МБАЛ-Шумен, казаха оттам. В момента настанените в ковид отделенията на лечебното заведение са 27. През изминалата седмица са приети 9 и са изписани 26. За съжаление, има един починал с потвърден коронавирус – жена на 68 години.

От началото на пандемията до сега починалите с коронавирус в Шуменско достигнаха 591.

И тази седмица ваксинационните кабинети ще работят по „зелен коридор“. Ваксина срещу Covid-19 може да си направи всеки желаещ в  кабинетите на РЗИ на ул. „Калоян“ 1 в Шумен, в МЦ „Свети Иван Рилски“ ООД, в “ДКЦ – I“-Шумен, в „СБАЛК Мадара" ЕАД, в МБАЛ-Велики Преслав, а в сряда - и в болницата в Нови пазар. Може да се избира от препаратите на „Пфайзер“ „Модерна“, „Астра Зенека“ и „Янсен“.  

ШУМ.БГ