Бизнесът вече диша по-свободно и хората започват да разказват за натиска, на който са били подложени при управлението на ГЕРБ. Това заяви водачът на шуменската листа на БСП за България Иван Иванов сред поредица срещи с производители и предприемачи, проведени съвместно с евродепутата Цветелина Пенкова. Днес тя пристигна в Шумен, за да окаже силна подкрепа в предизборната кампания на левицата.

Самият факт, че тези срещи се състояха и хората ни приеха в заводите и фирмите си показва, че бизнесът вече се чувства по-свободен, коментира Иван Иванов. И обясни, че при предишната кампания през март фирмите са били притискани и отказвали да правят подобни срещи с опозиционни партии. „Днес бяхме посрещнати радушно и разговаряхме с бизнесмените по темите, които ги вълнуват. Очаквам от Шуменско също да излязат сигнали, подобни на огласените пред комисията за разследване на управлението на ГЕРБ –  как определени фирми, близки до предишните управляващи, са притискали земеделските производители и са купували от тях суровини на ниски цени“, заяви водачът на червената листа. Той подчерта, че сега тези хора се чувстват обнадеждени и очакват прекратяване на корупционните практики.

„Бизнесът в България се оказа подготвен и предприемчив“, заяви след срещите евродепутатът Цветелина Пенкова. „Прави впечатление, че хората са ориентирани в посоката, която задава Европейският парламент – зелената икономика. Производствено предприятие, в което бяхме днес, е изцяло насочено към обновяване на технологичната база, разработват се проекти за пречиствателни станции. А точно това са инвестициите на бъдещето, защото голяма част от средствата на ЕС ще бъдат насочени именно в такъв тип проекти“, коментира Пенкова.

След днешните срещи в Шуменско тя изрази увереност, че предстои истински преход към нов тип икономика, която ще даде възможности за нови работни места, за повишаване на доходите и стандарта на живот и за социална стабилност. А това са основните теми в Европейския парламент, посочи Пенкова.

Евродепутатът подчерта, че в платформата на БСП за България са заложени трите основни политики, по които работи и ЕП, и които ще получат голямо финансиране: връщането в Европа на производствата, които бяха изнесени в трети страни, силно здравеопазване и силно образование. „Зелената икономика, здравеопазването и образованието са леви политики и в момента се оказват водещи при определяне на бъдещата стратегия на ЕС. Затова ние трябва да се възползваме от тази възможност“, коментира евродепутатът от БСП.

На въпрос как ще се осигури равен достъп за малките фирми, които досега нямаха особен шанс да получат евросредства заради очевидните корупционни схеми и злоупотребите у нас, Цветелина Пенкова отговори, че се сблъскват с подобни жалби ежедневно. „Неслучайно в края на миналата година ЕП прие резолюция за върховенството на закона в България, като отправи сериозни критики за изразходването на тези средства“, припомни Пенкова.

Тя съобщи, че в момента европарламентът работи в две направления, за да се осигури по-добър достъп на малките и средни фирми до финансиране. „По линия на оперативните програми се обсъжда да се даде достъп за директно кандидатстване, без да се минава през държавната администрация. А по Плана за възстановяване и развитие, по който България може да получи допълнително до 12 милиарда евро, трудно ще се допускат такъв тип злоупотреби, защото всички в Европа са наясно, че трябва да се подпомогнат най-вече малките и средни предприятия, които нямаха капитал да се справят с Ковид кризата“, заяви Цветелина Пенкова.

Днес производители от Шуменска област изразиха надежда, че промяната в страната ще продължи, за да има нормални условия за бизнес у нас, коментира и Иван Иванов. Предприемачите са изразили притеснения за забавените им проекти от предишната власт, както и от това, че правителството на ГЕРБ е забавило плана за възстановяване и развитие. „Хората очакват БСП да участва в следващото управление и да прекрати корупционния модел. Очакват и подкрепа от държавата за новия програмен период, както и свободен достъп до европейските средства“, каза водачът на БСП за България.

Цветелина Пенкова и Иван Иванов дадоха старт на кампания за обучение на членове и симпатизанти за машинното гласуване. С таблети и платформа, симулираща реално гласуване, кандидатите на БСП ще показват нагледно начина на гласуване по време на предизборни срещи или по улиците.  Днес в предизборния щаб на БСП пристигнаха първите нетърпеливи активисти на партията, които получиха уроци по машинно гласуване от евродепутата Цветелина Пенкова, Иван Иванов и от областния лидер на левицата Веселин Пенчев.

Пресцентър на "БСП за България"