Васил Гочев Тодоров е председател на ДСБ - Шумен. Общински съветник. Магистър по география и биология, доктор по екология. Управлява собствен бизнес, като в момента е управител на „Студентски столове и общежития“ ЕАД, Клон Шумен. Семеен с две деца.

Васил Тодоров е кандидат за народен представител от коалиция Демократична България в 30-ти МИР-Шумен - номер 23 в интегралната бюлетина, преференция 102.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Г-н Тодоров,  Вие сте млад човек. Мислите ли, че младите хора имат силата и желанието да променят България?

Убеден съм, че много  хора желаят промени, т.е. не деля хората на млади и стари, а на такива, които искат промяна, и такива, които се носят по течението. Що се отнася до младите хора – те винаги са по-нетърпеливи, по-адаптивни, затова очаквам ние да сме едни от първите по пътя на обществото към промяна. Казвам това, защото знам, че в Шумен има млади хора, които не избягаха, а останаха тук – не поради апатия, а защото вярват, че в нашия град и в региона могат да осъществят своя обществен или житейски проект. А Демократична България ще ги подкрепи!

Какво мислите за отношението на студентите към политиката?

Отношението на студентите не е по-различно от това на всички хора, привърженици на демократичната идея. За съжаление, напоследък всичко в българската политика дразни – на черното се казва бяло, истината се подменя с лъжа, а студентите обикновено са по-невъздържани в отрицанието на това. Те се дразнят, че вместо със закони, досега ни управляваха с олигарси; че парите на данъкоплатците отиват не в иновации за благото на всички, а в бездънните джобове на олигарсите.  Затова погледът на Демократична България е отправен към всички млади хора, към нетърпеливите да видят България, в т.ч. и Шуменска област, като добро място за живеене и за професионална реализация.

За какви промени в нашия регион бихте работили като депутат от квотата на Демократична България, т.е. защо очаквате шуменци да Ви подкрепят?

Шуменци знаят, че работата на депутата е преди всичко да лобира за своя избирателен район, да насочва вниманието на другите към него. Аз искам и мога да направя това, ако ме подкрепите, защото съм един от многото, които искат повече хора да видят Шумен с други очи, да се запознаят с нашия край, все още недостатъчно ефективно позициониран на икономическата, културната и туристическата карта на България. Ние знаем, че древната история е била много щедра към града и региона, че по-късната летопис също изобилства със знаменателни събития и знакови имена. Но знаят ли го другите? Ето за това ще лобирам в парламента – да организираме управлението на града и региона така, че да отворим очите на хората за нас!

И още! Този град винаги се е утвърждавал благодарение на хората, затова моята кауза са именно те. Целта ми е шуменци, а и не само те, да се връщат в града; да го (пре)открият и припознаят като място за работа, за бизнес и за развитие; хората от страната и чужбина да го потърсят като дестинация за туризъм, отдих и почивка.

Как ще стане това – чрез инвестиции и стратегически  комуникации.

Къде – в различни сегменти от стопанския и културния живот, например:

  •  в довършване реконструкцията на Шуменската крепост, за да стане тя предпочитан за посещение национален паметник на културата, който ще бъде обслужван от млади хора, в т.ч. и от студенти (за почасова работа);
  • в минералната вода от с. Мараш, защото е престъпление да имаш вода с доказани качества, а да не я използваш, въпреки че знаеш какви ресурси за местния бизнес се крият в нея. Но най-важното – Мараш трябва да се отвори за балнеолечение, защото природните ресурси за подобряване здравето на хората (в национален и международен мащаб) следва да се разработят и предоставят за лечение и отдих.
  • в преобразуването на шуменската болница в модерна университетска болница, още повече в града ни има филиал на Медицинския университет-Варна. За да стане това, за да дойдат изтъкнати учени, хабилитирани лица, специализанти да се грижат за нашето здраве има нужда зад идеята да застанат както местната власт, така и народните представители.

Къде, според Вас, е България в демократичния свят, или по-точно: Как гледате на нашата страна в контекста на ЕС?

България много изостана от европейските страни в развитието си. Някога – благодарение на „сините", на автентичната десница, страната стана член на НАТО и на ЕС. И това не беше самоцел, а беше инструмент за реализиране на истинската цел – България да се превърне в просперираща страна. Както това се случи с Гърция, Португалия, Ирландия и т.н. За зла участ при нас нещата не се развиха така. За нашия застой и регрес имат вина бившият премиер и неговият приятелски кръг, но нашите отговорности също не са малко – ние не само ги избрахме, търпяхме ги 12 години.

Убеден съм, че ако Демократична България влезе в управлението на страната, милиарди левове от европейските фондове ще влязат реално не само като инвестиция в инфраструктура, но и като работни места, заплати и стандарт на живот. Можем да го постигнем, ако ни подкрепите, въпреки че демократите сме правили не малко грешки. Но имахме време да преосмислим поведението си, за да гарантираме, че ще бъдем безпощадни в борбата с олигархията. Сега вече сме готови да направим това, което очаквате от нас:

  • да върнем нормалната политика;
  • да установим добър диалог между различните партии, за да търсим разбирателство в отстояване на националните и европейските ценности;
  • да наложим законност и ред в държавата;
  • да реформираме истински медицината и образованието.

Ако успеем заедно да направим това, България ще се изравни, а може и да надмине държави от ЕС.

Какви цели преследвате на предстоящите избори?

  • Дясно коалиционно правителство.
  • Изпращане на ГЕРБ и Доган в опозиция.
  • Съдебна отговорност за пропилените еврофондове и надявам се – няколко виновни министри в затвора.

 
Прогнозата Ви за парламентарните избори?

Демократична България ще спечели над 50 депутатски мандата, като смятам, че е дошло времето Шумен да има един, а защо не и два народни представители от "Демократична България".

 Един личен въпрос: Не е ли рисковано млад човек да се занимава с политика и как гледа семейството Ви на това?

Риск има, но в политиката има страст, има битка, има сблъсък на идеи и визии. А това е сериозна провокация за всеки млад човек. Аз не правя изключение, защото вярвам, че ако застанеш зад кауза, по възможност голяма и амбициозна, можеш да я осъществиш. Още повече, когато до теб е семейството ти, когато то те подкрепя и ти вярва.
 
Вашето послание към шуменци?

Шуменци, гласувайте за Демократична България. Простете общите ни грешки и вярвайте – заедно можем да преобразим не само града, но и нашата България.

Пресцентър на Демократична България - Шумен