Шуменското плато тази неделя ще приеме най-масовото досега състезание по колоездене, бягане и дуатлон. До днес са записани 190 участници, като очакването е на старта да застанат над 250.

Това каза за ШУМ.БГ Данаил Денчев от Велоклуб “Илчов баир”, организатор на "Шуменско плато 2021 - Колоездене, Бягане и Дуатлон".

За разлика от предишните 2 издания, тази година състезанието е в западните части на Платото. Стартът и финалът са на поляните до Телевизионната кула, под двете радиоантени.

В дисциплината Крос кънтри маратон (XCM) участниците могат да избират дължина на трасето - маратон 40 км и полумаратон 24,7 км. При Дуатлона първите 40 км са колоездене, а следващите 13 – бягане. В дисциплината Бягане дистанцията е 23 км.

Автор на трасето отново е Галин Кръстев. “Тази година направихме промени. Трасето е с епицентър Телевизионната кула. Искаме да е ново и интересно за участниците. Много малка част от трасето е била част от състезанието през минали години. 40-километровото е с 1000 метра положителна денивелация, а 24-километровото е с 600 метра денивелация”, обясни пред ШУМ.БГ Кръстев.   

Днес се довършва маркировката на трасето. От клуба канят  шуменци  да го пробват преди състезанието, а ако им хареса, да се включат и в самата надпревара в неделя.

До 2-ри юли таксата за участие е преференциална - 30 лв., а при заплащане в събота или в деня на състезанието е 45 лв. Тази година за първи път всички участници под 18 години ще могат да се състезават безплатно. “Радваме се на голяма подкрепа от страна на бизнеса и на шуменските фирми, така че успяхме да осигурим стартови пакети за участниците с много и хубави подаръци”, каза Данаил Денчев.

Съпътстващо събитие е безплатен туристически преход с гид от Телевизионната кула до Стария град.

Съорганизатори са община Шумен, Природен парк “Шуменско плато” и Североизточното държавно предприятие.

ШУМ.БГ