По повод 90 години от рождението на проф. Венета Вичева и 50 години от първия хоров фестивал в България - Хорови празници „Добри Войников“, ще бъде представена книга, посветена на международните детско-юношески хорови празници и изложба от фонда на проф. Венета Вичева. Събитието ще се състои на 6 юли от 18.30 ч. в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“, съобщиха от общинския пресцентър.

Юбилейният албум ще бъде представен от проф. д. изк. Стефан Хърков, преподавател по история на музиката в ШУ „Еп. Константин Преславски“. По време на събитието гостите ще имат възможност да разгледат изложбата от архивния фонд на проф. Венета Вичева. В нея са включени документи и отличия от жизнения и творческия път на проф. Вичева, които се съхраняват от Държавния архив и музейния комплекс „Панчо Владигеров“. Ще бъдат прожектирани и документални филми за проф. Вичева и хоровите празници, които ще припомнят за многоликото дело на именитата шуменска диригентка.

Организатори на събитието са Община Шумен и ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“, Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“, Държавният архив, РИМ - Шумен и музейният комплекс „Панчо Владигеров“.

Преди седмица Симфониета Шумен под диригентството на Славил Димитров и детският хор „Бодра песен“ с диригент Деница Узунова организираха съвместен концерт, посветен на годишнината от рождението на проф. Венета Вичева с участието на гост-солистите Александър и Виктор Вичеви, синове на племенника на проф. Вичева Томислав Вичев.

ШУМ.БГ