На 7 юли, от 18:00 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” гостуват легендарният вратар на националния отбор и ЦСКА Джони Велинов и спортният журналист Ники Александров с представяне на книгата „Джони Велинов – моята история”.

Изданието, богато илюстрирано с уникални снимки от кариерата на Велинов, разказва в 328 страници както за футболната му кариера, така и за необичайния му, съпроводен с немалко препятствия живот, като представя и много детайли, които стават достояние за първи път.

Гeоpги Велинов – Джони е pоден на 5 октомври 1957 г. в Русе. Кариерата му започва от местния „Дyнав”. Като войник играе в „Черно море”, а през 1978-ма се мести в ЦСКА „Септемврийско знаме”. С „червените” е петкратен шампион на България и четирикратен носител на купата. Велинов е и футболист №1 на България за 1981 г. След единадесет сезона заминава за Португалия, където играе за „Спортинг” (Брага), „Академика” (Лисабон) и „Елваш”. Връща се обратно в ЦСКА и отново става шампион през 1992 г. След това последователно преминава през „Славия”, „Сливен”, за да завърши кариерата си в „Ботев” (Нови пазар). След края на кариерата си става треньор на „Локомотив” (Русе) и праща родния си „Дунав” за първи път при аматьорите, а неговият отбор се задържа във втора дивизия. След това работи в детско-юношеската школа на ЦСКА, като за кратко е и неин директор.

В елитната ни група Джони Велинов има 338 мача, в националния отбор – 33, в младежкия – 21, в юношеските държавни отбори – 17.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД.

ШУМ.БГ