Васил Гочев Тодоров е председател на ДСБ - Шумен. Общински съветник. Магистър по география и биология, доктор по екология. Управлява собствен бизнес, като в момента е управител на „Студентски столове и общежития“ ЕАД, Клон Шумен. Семеен с две деца.

Васил Тодоров е кандидат за народен представител от коалиция Демократична България в 30-ти МИР-Шумен - номер 23 в интегралната бюлетина, преференция 102.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Г-н Тодоров, мислите ли, че кандидат-депутатите, тръгнали към Парламента, са достатъчно подготвени?

Това е най-трудният въпрос, който чака своя отговор. Всъщност чакането не е добра стратегия, защото днес и сега трябва да се ориентираме кой би могъл не само да ни представлява, но и да ни защитава, т.е. компетентно да лобира за нас, за Шумен и за региона.

Факт е, че има различни движения, с различни лидери (някои от тях все още известни само в тесния си приятелски кръг), но каква е подготовката им да решават нашите проблеми „днес никой не знай, днес никой не знай”.

 Логично е да си зададем въпроса: Подготвиха ли ги техните политически семейства за отговорностите, които ще поемат, или разчитат предимно на импровизацията. Тя не е лошо нещо, но всички знаем, че най-добрата импровизация е тази, която е добре подготвена. За себе си и за нашите кандидат-депутати от "Демократична България" съм спокоен. Въпреки че сме млади, ние вече минахме през система от обучения; подготвиха ни как да черпим опит и добри практики от цивилизования свят, към който сме се запътили, но като не забравяме спецификата на нашите региони. С една дума, знаем какво искаме,  подготвени сме как да го постигнем и можем да го направим. За да се случи това, очакваме да ни се доверите на 11.07.2021 г.

Мислете ли, че този път ще бъдат избрани подходящите политици?

Аз бих перифразирал въпроса, защото по-важно е в Парламента да отидат не подходящи политици, а подготвени хора, специалисти от различни сфери на живота ни. Тогава няма да се повтарят онези стари грешки, които ни дърпат назад:

  • не се зачита натрупаният опит и всичко започва отначало;
  • корупцията и лицемерието се възприемат като неизбежен продукт на демокрацията, защото последните 10 години изкривиха представите ни за грижа към ближния.

Трябва да изберем подготвените специалисти, които няма да допуснат това да се случи, когато решават нашите проблеми. Трябват ни хора, които знаят, че ЕС и НАТО няма да работят вместо нас, че за да градим достойното си бъдеще, трябва да разчитаме на себе си. Няма смисъл да чакаме някой да ни го подари. Затова разчитам на прозорливостта и интуицията на гласоподавателите, за да имаме достойни представители в НС.

Пресцентър на "Демократична България" - Шумен