Баскетболен клуб “Шумен” официално подаде заявка за завръщане в най-високото ниво на българския баскетбол – Националната Баскетболна Лига – НБЛ. Клубът се завръща в елита  след 20 годишно отсъствие.

От клуба заявиха амбиция за игра в НБЛ още през 2019 г., но пандемията през 2020-та промени за кратко време плановете. Сега от БК “Шумен” заявяват готовност да играят сред най-добрите тимове в България.

“Не станахме първи в новия формат на А група, но се придържаме към идеята ни за развитие на баскетбола в града и подадохме заявка за НБЛ. В ход е селекцията на отбора за новия сезон. Подготовка ще започнем на 1 септември”, каза за ШУМ.БГ Янко Янков, който заедно със Звонко Папак ще е начело на тима в НБЛ за следващия сезон.

Янко Янков допълни, че своевременно от клуба ще съобщават за привлечени нови играчи и за всичко, което се случва в подготовката за участие в лигата.

Срокът за подаване на заявки за участие в НБЛ за новия сезон е до 15 юли. 9 отбора, които играят в лигата досега са: “Левски Лукойл” (София), “Рилски спортист” (Самоков), “Академик” (Пловдив), “Балкан” (Ботевград), “Черноморец” (Бургас), “Берое” (Стара Загора),  “Ямбол”, “Спартак” (Плевен)  и “Черно море Тича” (Варна). Ако структурата на висшия ешелон в българския баскетбол се запази, “Шумен” ще е десетият отбор в НБЛ.

ШУМ.БГ