С 263 755 лв. Министерството на културата (МК) ще финансира археолози тази година за теренни проучвания на обекти в Шуменско. Това става ясно от публикуваните на страницата на министерството резултати от проведената сесия с одобрени проекти.

В Шуменско археолози са получили подкрепа за работа по 10 обекта, а средствата в сравнение с предходните две години са увеличени, като за тези от първа категория парите са в размер на до 35 хил.лв.

В тази група попадат проучванията в старите столици Плиска и Преслав, където учени от БАН, РИМ - Шумен и Шуменския университет работят от години.

„Приоритетно сега се работи по трасето на магистрала „Хемус“ край Градище. Колегите правят организация за работа и в обектите, за които са им отпуснати средства тази година. Хубаво е, че финансирането е в по-голям размер“, обобщи моментната ситуация около теренните проучвания доц. д-р Стела Дончева, ръководител на филиала на Национален археологически институт с музей в Шумен.

Финансиране този сезон за археологически проучвания са получили Андрей Аладжов, който продължава работа по кръглата каменна площадка в Плиска. Във външния град на първата българска столица ще работи Константин Константинов от Шуменския университет.  Проучвания на двор с дървена ограда северно от Цитаделата във Вътрешния град на Плиска ще прави Станислав Станилов. Христина Стоянова от РИМ – Шумен ще работи по сграда в югозападния сектор на Вътрешния град в Плиска.

Един екип от НАИМ на БАН ще проучва на територията на Велики Преслав. Петър Димитров, Мария Манолова-Войкова ще работят по Владетелски комплекс в града.

Извън старите столици са финансирани проучвания на селищна могила "Банята" при село Иваново и теренно археологическо издирване в землището на село Златар, община Велики Преслав, които ще се правят от Светлана Кавръкова.

Стефан Чохаджиев ще продължи изследването си на селищната могила Нуриюк край село Сушина.

Геофизично изследване и сондажни проучвания на езическия некропол при Нови пазар ще извършва Константин Константинов от ШУ.

Тихомир Тихов от РИМ – Шумен ще прави геофизично проучване на Производствен център за металопластика в землището на с. Надарево, община Търговище.

ШУМ.БГ