ФК „Волов - Шумен“ ще е клубът, чиито отбори ще представят град Шумен в първенствата под шапката на Българския футболен съюз.

Клубът ще има формации във всички възрастови групи, включително и при мъжете, които през сезон 2021/2022 ще играят в Трета лига на североизток, но вече под името „Волов“, а не както бе през миналия сезон „Шумен 2007“.

Реално двата клуба - „Волов“ и „Шумен 2007“, обединяват играчи и треньори с идеята да направят силни състави във всички възрастови групи и постепенно да измъкнат шуменския Цар Футбол от дъното, на което е вече десетина години.

Обединяват се и ръководствата им. Досегашният председател на УС на ФК „Шумен 2007“ Ивайло Тошев влиза в Управителния съвет на ФК „Волов“ и заедно с Николай Николов (член на УС на „Волов“ от април 2021 г., а преди това ръководител на футболния тим в Хитрино) ще са председателстващи и представляващи клуба заедно. Третият член на УС е Недко Недков.

Промените са станали факт на извънредно заседание на Общото събрание на Сдружение   „Футболен клуб „Волов-Шумен“ на 13 юли 2021 г. Новият УС от вчера е вписан вече в Търговския регистър, а мандатът му е до 13 юли 2026 г.

Избрано е клубът на Шумен да е „Волов“ като по-разпознаваемо и помнещо се от футболните среди в България.

„От две години започнахме да работим, за да възродим футбола в града, да развиваме детско-юношеските школи. Сега дойде и момента всички, които искаме играта да стане все по-желана, да е на по-друго ниво и да имаме отбор в професионалния футбол, да се обединим и да гледаме в една посока. Това вече е факт. Седнахме с представителите на „Волов“ на една маса и достигнахме до разбирателство. Желанието ни е в Шумен и бизнес, и община, и всички, които искат да помагат да застанат зад един клуб, зад един отбор. Останалите клубове, които развиват детско-юношески школи, се надявам да ни помагат, да си сътрудничим. Те тренират деца до 5,6 клас, а след това тези деца трябва да имат отбори, в които да продължат да се развиват, а ние ще им предоставим такава възможност“, обясни пред ШУМ.БГ адвокат Ивайло Тошев.

„Сега е момента за пълно обединение на всички ресурси за завръщането на Шумен към професионалния футбол. Силно се надявам ако успеем да финансираме процеса и не по-късно от три години „Волов“ да се върне в професионалния футбол. Сега полагаме добра основа да се случват тези неща, но имаме да свършим много работа. Желанието ми е да дадем възможност на децата да се развиват и тук  в Шумен, да имат тази възможност. Моето разбиране е да спрем с упреците един към друг и всеки да се ангажира достатъчно да направим една качествена експертиза така, че да се случват нещата, а не да създаваме противоречия. Убеден съм, че ще успеем. Ще направим с нашите усилия така, че отношението към футбола да се промени в добрата посока“, категоричен бе другият председател на клуба Николай Николов. Той допълни, че планират и среща с бизнеса и общината, за да им бъде представена ясна и точна програма за развитие на футболния клуб.

И двамата изразиха надежда община Шумен да помогне в начинанието. С администрацията са водени разговори с акцент материалната база. Намерението на ФК „Волов“ е да стопанисва напр. Ученическия стадион. „За съжаление децата нямат възможност да тренират пълноценно заради състоянието на спортната база и затова искаме да вземем под някаква форма (наем или концесия) част от съоръженията, да ги реновираме и да се използват пълноценно за тренировки и футболни срещи“, допълни Ивайло Тошев.

Пред ШУМ.БГ заместник-кметът Найден Косев обясни, че общината е готова да съдейства на „Волов“ и на новата идея за развитие на футбола. „Да, имахме разговори с представители на клуба, но по принцип, не в детайли. Приветстваме идеята за обединението. Очакваме от тях намеренията им да бъдат детайлизирани, като се представи инвестиционно предложение – кои терени искат да стопанисват, как ще ги поддържат, на кого и за какво ще служат. Това трябва да се случи, за да се очертаят детайлите и след това да се търсят юридическите и правни аргументи“, каза Найден Косев.

Треньорският състав

Със спортно-техническата част в клуба ще се занимава Николай Николов. Той заедно със Стоян Чешмеджиев ще водят мъжкия отбор на „Волов“, който ще играе този сезон в Трета лига.  Сашо Димов ще е наставник на юношите старша възраст. Росен Янакиев ще води отбора младша възраст, Филип Крумов и Тодор Янков поемат детските състави. Всички останали треньори в клубовете Христо Станчев, Милен Петков, Огнян Николов също са ангажирани и се включват в процеса на подготовка на различните формации.

В ход е селекцията на отбора при мъжете, който започна и подготовка на 12 юли.

"Стартирахме с 20 човека, сред тях са момчета, играли в Трета лига под името на „Шумен 2007“ и на „Волов“, както и с юноши на двата отбора. Привличаме и външни, по-опитни футболисти, но техните имена ще се оповестят, когато бъдат картотекирани““, каза Николай Николов.

До 15 август, когато започва първенството в Трета лига на североизток, са планирани три контроли за мъжки тим. На 24 юли „Волов“ е домакин на ст. „П.Волов“ на „Ботев“ Нови пазар, на 31 юли шуменци ще приемат „Локомотив“ Русе, на 7 август е запланувана среща с „Черноломец Попово“. Двубоите са от 18,00 часа.

ШУМ.БГ