Шуменецът Християн Илиев стана държавен шампион по ускорен шах до 16 г. на завършилото държавно индивидуално първенство в Асеновград. Освен това Християн спечели и сребърен медал в надпреварата на блиц.

Християн взе златния медал на ускорен шах в конкуренцията на 24 състезатели от цялата страна. Той бе повече от убедителен за първото място, след като спечели 6 точки от 7 възможни и не допусна загуба.

На пресконференция днес в община Шумен Християн Илиев говори за успеха си в Асеновград. „Записах 5 победи и 2 равенства. Най-трудни ми бе срещата в 6-ата игра, където се изправих срещу най-силния ми конкурент. В 7-ия кръг пък напрежението взе да си казва думата, но успях да го преборя и да стана първи“, сподели днес Християн Илиев.

Младият шуменец бе близо и до златен медал в блица, където събра 6 точки от 7 възможни,  но по допълнителни показатели остана втори и завоюва сребърния медал.

Личният треньор на Илиев Антон Аврамов сподели, че е горд и радостен с постигнатото от неговия състезател.

„В момента рейтингът на Християн е под неговото ниво. Но причините за това са обективни. През миналата година нямаше турнири, където да се вземат точки и затова тази година ще се фокусираме към повече участие на Християн“, каза Аврамов.

Следващото предизвикателство към младия шахматист е „Мемориал Стоян Иванов“, където неговото желание е да завоюва победа над гросмайстор Васил Спасов, който е с най-висок рейтинг сред участниците в състезанието.

ШУМ.БГ