Със само 10,94% преминали пълен ваксинационен курс срещу Covid-19 Шуменско продължава да е под средната за страната линия от 12,91 процента.

Имунизираните срещу коронавирус в областта към днешна дата са 18 808 души (с поставени две дози или една с ваксината на Янсен бел. ред.). За изминалата седмица са поставени 1 545 дози, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

„Сега е най-благоприятния период за ваксинация - при ниската заболеваемост, която имаме в момента“, каза за ШУМ.БГ директорът на Инспекцията д-р Пепа Калоянова. 

Затова тя призова общопрактикуващите лекари да консултират, да съветват хората. „Призовавам също и другите здравни работници, здравните медиатори, кметовете на населени места, учителите. 6 имунизационни кабинета работят непрекъснато, в събота и в неделя“, каза още Калоянова.

РЗИ има готовност да изпрати мобилен имунизационен кабинет във всяко населено място в областта, откъдето се получат над 20 заявки за ваксинация. „Изпратихме мобилен кабинет в село Църквица. Никой друг не ни се е обаждал. Нека кметовете на населени места направят организация и ние веднага ще се отзовем. Могат и големи колективи да заявят ходене на място“, каза д-р Калоянова.

Здравната инспекция разполага с ваксини на „Пфайзер“ „Модерна“, „Астра Зенека“ и „Янсен“.  

И тази седмица ще работят имунизационните кабинети ул. „Калоян“ № 1  в Шумен,  в МЦ „Свети Иван Рилски“, в „ДКЦ І-Шумен“, в СБАЛК „Мадара“, в „МБАЛ Велики Преслав“, а в сряда от 10,00 ч. До 14,00 ч. ще работи на „зелен коридор“ кабинета в болницата в Нови пазар.

ШУМ.БГ