Близо 250 деца участваха в тазгодишните летни ателиета, конкурси, клубове по интереси, които бяха организирани от РБ „Стилиян Чилингиров“ в рамките на  XV детска работилница за изкуство.

Днес на работилницата за 2021 г. бе сложен финал с весел празник. Десетки деца, придружени от своите родители, баби и дядовци, се събраха на откритата тераса на библиотеката и се забавляваха с музика, танци и фокусите на бате Коко.

Преди празненството от РБ „Стилиян Чилингиров“ наградиха участниците в конкурса за рисунка „Приключения под водата”, обявен от библиотеката в началото на лятото по повод Световния ден на океаните 8 юни.

В тазгодишното издание на творческата надпревара свои творби са изпратили 150 деца от цяла България, както и малчугани от Великобритания, Германия и Испания. Конкурсът за рисунка „Приключения под водата” бе в две възрастови групи – 4-8 г. и 9-12 г.
При по-малките първа награда взе Рая Желева от Шумен, втора Даная Йорданова също от Шумен, трета – Румяна Танева от Бургас.

В другата възрастова група първата награда е за Кристина Георгиева от Попово, втората за Стефани Наскова от Дулово, третата за Петя Димитрова от Русе.

Освен на победителите организаторите раздадоха и поощрителни награди на част от участниците, а отличените творби бяха подредени в изложба..  

В рамките на XV Детска работилница за изкуство през това лято над 100 шуменски деца участваха в девет клуба и ателиета, сред които традиционно организираните ателие за декупаж и клубове „Млад полицай”, „Финансова грамотност”, „Роботко”, „Подводни морски приключения”, „Първа долекарска помощ”. Библиотеката спази и традицията да предложи на шуменските деца и нови занимания по интереси, каквито бяха тези в клубовете „Народни танци”, „Горско училище”, „Археология”.

XV Детска работилница за изкуство библиотеката реализира в партньорство с Областна дирекция на МВР – Шумен, Дирекция на ПП „Шуменско плато”, „Аквариуми и терариуми” ЕООД, БЧК – Шумен, ТК „Задявка”, ТК „Шумналии”, ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов”.

Днес на празненството по повод финала на работилницата за всички деца имаше подаръци и традиционна вкусна торта, с която от библиотеката почерпи малките участници в творческите и образователни занимания.

Бе спазена и друга традиция – със саморъчно направени изделия от участниците в ателието по декупаж бе подреден благотворителен базар. Всяка година със събраните от него средства се закупуват нови книжки за детския отдел на библиотеката.

ШУМ.БГ