Здравни инспектори и служители на ОД МВР–Шумен започват засилени ежедневни проверки в различни обекти в областта за спазване на въведените противоепидемични мерки, както на обществени места, така и в обществения транспорт, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Ще бъде засилен и контролът по спазването на задължителната карантина на контактни лица и изолация на потвърдените положителни на Covid-19 лица.

Причина за това е повишаващия се брой на заразените с коронавирус.

През последната седмица по данни на Единната информационна система потвъpдeните cлyчaи c Covid-19 в областта са 17. Броят им е с 12 повече спрямо предходната седмица.
9 са жители на град Шумен, а останалите са от Нови пазар, Велики Преслав и селата Каменяк, Капитан Петко, Долина, Станянци и Студеница. Заболелите са на възраст от 2 до 95 г.

В областта вече са установени и вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве. Това са два случая по един с Вариант Алфа (B.1.1.7) и Вариант Делта (B.1.617.2), след анализирани клинични проби със SARS-CoV-2 през периода 6 -11 юли.

Към днешна дата хората поставени под карантина в областта са 517.

От РЗИ-Шумен уточниха, че продължават да действат „зелени коридори“ със свободен достъп до ваксини срещу Covid -19 в общо 6 имунизационни кабинета на територията на областта.

От началото на коронакризата до сега регистрираните положителни проби за Covid-19 са 9 838, а починалите с коронавирус са 599.

ШУМ.БГ