Шумен ще бъде домакин на XII-то издание на Националния пленер по живопис „Шуменско плато“. В продължение на една седмица – от 2 до 9 септември, майсторите на четката ще рисуват сред красивата природа на платото, съобщиха от общинския пресцентър.

Пленерът по живопис няма тематична или жанрова насоченост. Целта е да се опознаят културно-историческото наследство и природните забележителности на Шумен и това да помогне за популяризирането на района като място за създаване на изкуство.

В тазгодишното издание на пленера ще се включат творци от различни градове на страната – Добромира Димитрова (София), Иван Гоцев (Благоевград), Милена Станков (София), Николай Тодоров (Добрич), Стоян Божкилов (Сандански). По статут останалите петима участници в пленера са от Шумен – Красимир Арсов, Радослав Ценов, Теменуга  Христова, Надежда Георгиева-Русева и Мая Райчева.

Откриването е на 2 септември от 16.00 часа в базата на зеленото училище на територията на природния парк. Произведенията на пленеристите ще бъдат представени в изложба, която ще бъде подредена на 9 септември от 11.00 часа пред сградата на общината до Информационния център.

ШУМ.БГ